Alergija, Foto: Printscreen

NEĆETE VEROVATI

NADA ZA ONE KOJI IMAJU ALERGIJU NA JAJA: Nova ISTRAŽIVANJA došla do ŠOK OTKRIĆA

Alergija na jaja nije redak slučaj kod nas.

Objavljeno: 31.05.2023. 15:00h

Ovo su simptomi i analize ove pojave:

Jedna oblast naučnih interesovanja usmerena je na to kako promeniti genetiku kokošaka da bi se uklonili proteini iz jaja koji izazivaju alergije

Alergije na jaja su uobičajene i mogu se razviti tokom ranog detinjstva. Posledica su neprijatni simptomi, što dovodi do negativnih zdravstvenih ishoda. Alergije se javljaju kada telo ima negativnu ili abnormalnu reakciju na stranu supstancu. Protein alergena ovomukoid odgovoran je za mnoge alergijske reakcije koje doživljavaju ljudi sa alergijom na jaja. Genetičari sada možda mogu da eliminišu alergiju na jaja na njenom izvoru. Nedavna studija, objavljena u Food and Chemical Toxicology, istraživala je mogućnost promene genetike kokošaka kako bi se ovomukoid uklonio iz jaja.

Naučnici su otkrili da je metoda koju su koristili proizvela jaja bezbedna za specifične upotrebe ljudi alergičnim na jaja.

foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

Koliko su ozbiljne alergije na jaja

Ljudi sa alergijama na jaja mogu da imaju različite reakcije, uključujući povraćanje, dijareju ili osip. Ozbiljne alergije na jaja mogu čak izazvati po život opasne anafilaktičke reakcije.

Osoba sa alergijom na jaja treba da izbegava konzumiranje jaja, što nije uvek tako lako. Mnogi proizvodi sadrže jaja, tako da roditelji i ljudi svih životnih doba moraju pažljivo da čitaju etikete na hrani i da budu posebno oprezni kako bi bili sigurni da hrana ne sadrži jaja.

Alergije na jaja za svakoga mogu da predstavljaju stres. Kod dece je to dodatni problem, jer mogu da misle da se razlikuju od svojih vršnjaka. U nekim slučajevima, s godinama alergija može postepeno da nestaje.

Dr Blen Tesfu, autorka koja nije bila uključena u studiju, lekar opšte prakse i medicinski savetnik u Welzo, objasnila je za Medical News Today (MNT):

– Alergije na jaja relativno su česte, posebno kod dece. Najčešće su uzrokovane alergijskom reakcijom na proteine koji se nalaze u belancima, kao što su ovalbumin ili ovomukoid. Uticaj alergija na jaja može da se proširi i izvan ograničenja u ishrani. Jaja se u velikoj meri koriste u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući peciva, sosove, prelive i prerađenu hranu, zbog čega je neophodno da osobe sa alergijama na jaja pažljivo čitaju etikete sastojaka i izbegavaju hranu koja sadrži jaja ili sastojke dobijene od jaja.

foto: Printscreen

Stvaranje jaja bez alergena

Istraživači trenutne studije nastojali su da pomognu ljudima sa alergijama na jaja. Pretpostavili su da uklanjanjem proteina koji izaziva alergijsku reakciju može da se stvori jaje koje ne izaziva alergiju. Na taj način bi takva jaja mogla biti bezbednija za one koji imaju alergije na jaja.

Konkretni protein koji su proučavali bio je ovomukoid, koji je odgovoran za mnoge alergije na jaja. Naučnici su istraživali kako genetski izmenjene kokoške mogu da daju jaja bez ovomukoida. Koristili su metod efektorske nukleaze slične aktivatorima transkripcije (TALENs). Ovi proteini pomažu u sečenju i, prema tome, promeni DNK. Istraživači su uklonili ovomukoidni gen u dva soja pilića. Zatim su testirali bezbednost proizvedenih jaja. Otkrili su da jaja genetski izmenjenih kokošaka nisu imala ovomukoid ili mutacije ovomukoida. Njihovi nalazi ukazuju na bezbednost ovih jaja kao kreacije koja otklanja glavne probleme sa alergijama.

Autor studije Ryo Ezaki, docent na Graduate School of Integrated Sciences for Life na Univerzitetu Hirošima, Japan, objasnio je u saopštenju za javnost:

– Ovi rezultati ukazuju na važnost procene bezbednosti i otkrivaju da jaja koja je snela ova kokoška bez OVM (ovomukoida) rešavaju problem alergije u hrani i vakcinama. Sledeća faza istraživanja biće procena fizičkih svojstava i prikladnosti za obradu jaja bez OVM (ovomukoida) i potvrda njihove efikasnosti kroz klinička ispitivanja.

D​r Tesfu je primetila šta bi novo istraživanje moglo da znači za ljude sa alergijama na jaja:

– Za osobe sa ozbiljnim alergijama na jaja, čak i tragovi jaja u hrani ili vakcinama mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Sa razvojem kokošaka bez OVM (ovomukoida), ove osobe će možda moći da konzumiraju jaja i proizvode dobijene od jaja bez straha od alergijske reakcije. Ovo bi moglo dramatično da proširi njihove mogućnosti ishrane i smanji anksioznost zbog hrane. Štaviše, pošto se jaja koriste u proizvodnji određenih vakcina (kao što su neke vrste vakcina protiv gripa), ovo bi moglo da dovede do toga da ove vakcine budu bezbednije za ljude sa alergijama na jaja.

foto: Profimedia

Oblasti za dalja istraživanja

Verovatno proizvode sa jajima koja ne izazivaju alergije još nećemo videti na policama prodavnica. Stručnjaci će u ovoj oblasti možda morati da urade dodatna ispitivanja kako bi ili sigurni u njihovu bezbednost.

Istraživači potvrđuju da na osnovu kompletne analize, ljudi koji imaju alergijsku reakciju na male količine ovomukoida i dalje mogu da dožive reakciju ili probleme.

Ali naučnici smatraju ova jaja bez ovomukoida ljudi sa alergijama na jaja mogu bezbedno da koriste u toplotno obrađenoj hrani.

Agencije bi takođe morale da odluče kako da upozore potrošače na genetski izmenjene proizvode. Dr Tesfu objašnjava:

– Uvođenje ovih jaja u svakodnevne namirnice moralo bi pažljivo da se uradi, s obzirom na potencijalnu zabrinutost potrošača u vezi sa genetski modifikovanim organizmima (GMO). Temeljne i transparentne procene bezbednosti, kako je navedeno u studiji, bile bi ključne za dobijanje javnog prihvatanja. Konačno, iako su ovi rezultati obećavajući, verovatno je potrebno više istraživanja da bi se razumele pune implikacije i potencijalni neželjeni efekti ove genetske modifikacije na same kokoške i širi ekosistem.

Međutim, rezultati pokazuju još jednu praktičnu primenu uređivanja gena koja na kraju može dovesti do toga da javnost ostvari značajne koristi.

Autor koji nije bio uključen u ovu studiju, dr Eric Kmiec, izvršni direktor i vodeći naučnik u ChristianaCare’s Gene Editing Institute, rekao je za MNT:

– Ova studija predstavlja korak napred u kliničkoj primeni uređivanja gena. Koristeći alat za uređivanje gena, TALENs, manje poznati rođak poznatog CRISPR kompleksa, Ezaki i saradnici pokazuju da se brisanje ključnog alergena može izvršiti sa visokim stepenom sigurnosti. Ono što smatram najuzbudljivijim u studiji jeste to što se rad obavlja sa velikom pažnjom i predstavlja temeljne podatke na kojima se bez sumnje može izgraditi klinička primena.

(Espreso/Eklinika)