Pogača, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

PREUKUSNO

LAGANA LETNJA POGAČA: Pravi se od svega par sastojaka, LISNATA JE I MEKANA - odmah zapišite RECEPT

Savršena kombinacija ukusa

Objavljeno: 23.05.2023. 17:45h

Nema ništa lepše nego kad dan započne mirisom sveže umešene i ispečene pogače. Još ako je lisnata i nadevena krem-sirom ili nekim drugim namazom, malo ko će joj odoleti!

Uz jogurt, kiselo ili obično mleko ili, pak, sezonsku salatu lagana letnja lisnata pogača može da bude izvanredan doručak.

foto: PRINTSCREEN/YT/DOBRIANA DIMOVA

Sastojci:

500 g brašna

20 g kvasca

200 ml mleka

5 kašika ulja

kašičica soli

kašičica šećera

150 g putera

200 g krem-sira

1 žumance

30 g susama

30 g čija semenki (po želji)

Priprema:

Zagrejte mleko tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte u mleko izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, sve razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, ulje i aktivirani kvasac, pa zamesite testo. Prekrijte krpom ili streč-folijom posudu u kojoj ste mesili testo, pa ga ostavite da se udvostruči.

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, podelite u pet loptica iste veličine, pa ostavite još desetak minuta da odstoji.

Svaku lopticu od testa razvucite oklagijom, premažite puterom koji je odstajao na sobnoj temperaturi, a onda i krem-sirom, pa ređajte jednu preko druge. Poslednja, peta razvučena loptica od testa trebalo bi da ostane nepremazana.

Rastanjite testo oklagijom u krug prečnika oko pola metra, pa ga isecite na 16 delova. Svaki deo urolajte i ređajte u podmazan okrugli pleh kao bilo koju takozvanu sunce pogaču dok ne popunite pleh.

Umutite žumance, njime premažite pogaču, pa je pospite susamom i čija semenkama (po želji), stavite u rernu i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)