Caciki salata, Foto: Printscreen/ Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

EKSPLOZIJA UKUSA

CACIKI SALATA KAO IZ GRČKOG RESTORANA: Jednostavan i OSVEŽAVAJUĆI recept, TAJNA je u 1 SASTOJKU

Osvežavajuća salata za vrele dane

Objavljeno: 22.05.2023. 16:43h

Caciki salata je idealna za prolećni i letnji period. Vrlo je osvežavajuća, a uz ovaj recept će biti baš kao iz pravog grčkog restorana.

Evo kako se pravi idealna grčka Caciki salata, bez mirođije nemojte ni da pokušavate da je pravite:

foto: Profimedia

Potrebno je:

  • oko 400 g svež krastavac
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1/4 kašičice soli
foto: Printscreen/ Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Sos:

  • 300 g grčkog jogurta
  • ili kisele pavlake 12-22% mm
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 1-2 kašike iseckane mirodjije
foto: Printscreen/Youtube/ Akis Petretzikis

Priprema:

  1. Navedene mere su za punu činijicu zapremine 250 ml, što nije velika količina. Kad se sve iscedi, sjedini i izmeša - ostaje manje nego što se činilo da će biti. Priprema: Krastavac dobro oprati i oljuštiti. Obavezno probati i proveriti da li je gorak. Izrendisati ga krupno. Da bi niti bile dugačke, rendisati krastavac ukoso, ili ga podeliti na segmente od po 3-4 cm i onda ih pojedinačno rendisati po dužoj strani. Ako je sredina vodena i puna semenki, rendisati "u krug" samo čvrsti deo. Posoliti i dodati kašiku sirćeta, promešati, poklopiti i ostaviti po strani dvadesetak minuta.
  2. Pred istek naznačenog perioda pripremiti sos. Priprema sosa: Oprati i posušiti mirodjiju. Oljuštiti beli luk. U činiju staviti grčki jogurt koji ima oko 10% mm, ili domaću kiselu pavlaku izabrane masnoće od 12% do 22%. Dodati sitno izrendisan beli luk. Posoliti i pobiberiti. Dodati maslinovo ulje i jabukovo sirće. Fino promešati.
  3. Preko čiste činije raširiti čistu kuhinjsku krpu, pa na sredinu sipati izrendisan krastavac. Uvitii krajeve krpe i uvrtati sve dok bude izlazila tečnost iz krastavca. Dobro iscediti krastavac jer bi višak tečnosti pokvario kremastu strukturu salate. Sadržaj iz krpe dodati pripremljenom jogurtu ili kiseloj pavlaci. Promešati i proveriti da li je salata dovoljno slana.
  4. Sitno iseckati mirodjiju i dodati je u činiju sa salatom. Promešati, pokriti činiju i ohladiti salatu u frižideru. Servirati uz pita-hleb, komad mesa ili grilovano povrće.

MAJKE I SNAJKE UGOSTILE POZNATU INFLUENSERKU! Anastasija Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola:

(Espreso/ recepti.com)