ilustracija, Foto: Tamara Trajković

OTVORITE ČETVORE OČI

TRGOVCI BI PREKO HLEBA POGAČU, NISU IM DOVOLJNE VISOKE CENE: Evo kako nas SVAKODNEVNO obmanjuju i čime se služe

I dok neki smatraju da će na cene hrane u Srbiji narednih meseci sigurno uticati pad potrošnje koja se očekuje, Goran Papović, predsednik Udruženja potrošača nije baš siguran u takve prognoze

Objavljeno: 22.05.2023. 15:59h

Četvoročlana porodica u Srbiji samo za hranu na mesečnom nivou izdvaja oko 40 odsto svojih primanja, dok je u zemljama Evropske unije do poslednje krize to učešće bilo 12 do 15 procenata. Sada je i kod njih skočilo na 22 odsto. U prilog tome ide i činjenica da u našoj zemlji inflacija nije posustala ni ove godine, a posle rekordnih martovskih 16,2 u aprilu beleži tek minimalan pad na 15,1 odsto.

Na cene u prodavnicama, prema oceni ekonomista, utiču između ostalog i visoke trgovačke marže koje za neke proizvode idu i do 30 odsto. Sa takvim problemom susreću se i velike ekonomije poput Francuske, koja je najveći proizvođač hrane u EU, a vodi rat sa trgovcima i proizvođačima. Oni su čak zapretili prehrambenim proizvođačima i trgovcima da će da uvedu dodatne poreze i da ih na neki način kazne zbog držanja cena na visokom nivou. Za državu su oni izazivači inflacije, koja nikako ne može da padne na nivo od pre dve godine.

foto: Profimedia

Kod nas je situacija malo drugačija. I dok neki smatraju da će na cene hrane u Srbiji narednih meseci sigurno uticati pad potrošnje koja se očekuje, Goran Papović, predsednik Udruženja potrošača nije baš siguran u takve prognoze:

- Nema rešenja bez pojačanog tržišnog nadzora, koji će trgovce onemogućiti da trgovačke marže drže na jako visokom nivou. Tu pre svega mislim na tržišnu, ali i druge inspekcije, poput poljoprivredne, veterinarske, sanitarne... Svi moraju da se uključe, jer mnogi koriste dvojno knjigovodstvo i prikrivene marže kako bi došli do veće zarade. Tome mora da se stane na put. U prodavnicama nas obmanjuju na razne načine, od toga da li je proizvod bliže kasi, da li stoji pored hleba i mleka, koji svi kupuju, ili je u prvom redu....

CENE HRANE DIVLJAJU

U EU je rast cena hrane prošle godine bila oko 10 procenata, a u zemljama Zapadnog Balkana od 15 do 20 odsto. Energenti su u istom periodu u EU poskupeli za gotovo za trećinu, a na Zapadnom Balkanu u proseku za oko 17 procenata. Učešće hrane u inflaciji na Zapadnom Balkanu prošle godine bilo je u proseku 42 odsto, a energenata 16 odsto.

Naš sagovornik navodi i da nam je samim ulaskom u market danas jasno da je potrošnja smanjena, jer umesto 10 kasa sada rade samo dve. To znači da je i potrošača manje.

foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

- Ljudi su posustali zbog previsokih cena, a one su visoke ne samo zbog inflacije, već i zbog prikrivenih marži. I država gubi milione evra i zato mora da reaguje. Zato je u ovom trenutku neophodno najpre kadrovski i tehnički opremiti inspekciju, a zatim bi Ministarstvo trgovine trebalo javno da pozove trgovce da ih spuste. To su prvi potezi koji moraju da se povuku kako bi se građanima u ovom trenutku olakšalo - tvrdi Papović.

Činjenica je da potrošači sada u radnjama sve češće samo gledaju cene i traže jeftinije namirnice. Mnogi su tako odavno prestali da kupuju biftek i svinjski kare, a i pileći file im je nedostižan. Pošto više ne mogu da ih pazare čekaju akcije ili jednostavno trenutak da pojeftine. Do tada će u korpu stavljati ono što je prilagođeno njihovom džepu.

- Plate su male i retko ko može sebi da priušti ove namirnice - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodih i nezavisnih sindikata Srbije. - S druge strane, postoje trgovačke marže kao inflatorni problem koji donekle prouzrokuje i sama država ograničavanjem određenih cena. Naprimer, Vlada donese odluku da neka namirnica ne sme da bude skuplja od 200 dinara, a ona se, recimo u B i H pazari za 100. Državi odgovara visoka marža, jer se više novca sliva u budžet, ali to je loše za njene građane.

Naša sagovornica navodi i da se jednom podignuta cena nikada više ne vraća na pređašnji nivo već se samo zaustavi, a, nažalost, kupovna moć u Srbiji je sve manja.

NAJVIŠE POSKUPELA JAJA I MLEKO

Prema podacima RZS litar mleka je u januaru prošle godine koštao 95 dinara, a u istom mesecu ove godine 150 dinara, a jaja su sa oko 16 dinara poskupela na 22 dinara, koliko sada u proseku koštaju.

foto: Printscreen

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da postoji posledična veza između cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, cena hrane u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji na domaćem tržištu i onih u finalnoj potrošnji, ali da se efekti tih veza ispoljavaju sa određenim vremenskim pomakom.

Tako su maloprodajne cene povrća i svežeg i prerađenog voća, koje u potrošačkoj korpi učestvuju sa 6,5 odsto, u proseku povećane za 18,4 procenata u 2022, a u prva tri meseca ove godine za 28,1 odsto međugodišnje.

foto: Printscreen/ RTS, Profimedia

I potrošačke cene industrijsko-prehrambenih proizvoda, koji u strukturi potrošačke korpe učestvuju sa gotovo 25 odsto, beležile su znatan rast u toku prošle godine, koji se povećavao iz meseca u mesec, što je nastavljeno i početkom 2023, da bi u martu međugodišnji rast bio 24,7 odsto.

Prema podacima NBS, najveći međugodišnji rast zabeležile su maloprodajne cene jaja i mleka i mlečnih prerađevina, dok se rast cena mesa i mesnih prerađevina, ulja i masti, kao i hleba i proizvoda od hleba, u toku prvog kvartala kretao u rasponu od 19 do 25 odsto međugodišnje.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)