Čupavci od jagoda, Foto: Printscreen/ YouTube/Dine_with_noxcy

Preukusno

VOĆNI ČUPAVCI: Nema ništa ukusnije od OVOG KOLAČA, još kada se spremi SA DŽEMOM... prste da poližete! (RECEPT)

Čupavci su mnogima omiljeni kolač, pa prelažemo da isprobate i ovu prolećnu verziju sa džemom

Objavljeno: 22.05.2023. 15:33h

Lamingotn je čuveni kolač koji se pravi od mekanog biskvita, a oblaže se čokoladnom glazurom i kokosom. Proglašen je za nacionalni kolač, a kod nas je ova poslastica poznata pod imenom čupavci.

Prema legendi, u leto 1900, Čarls Kohrejn-Bejli, drugi baron Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u svojoj letnjoj rezidenciji. Suočen s neočekivanim gostima, lordov kuvar je morao da dopuni ponudu hrane uz popodnevni čaj, pa se na brzinu snašao.

foto: Printscreen/ YouTube/Dine_with_noxcy

On je biskvit od vanile ispečen dan ranije isekao na kocke, umočio ih u laganu čokoladnu glazuru i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, a jednostavan kolač oduševio je dame iz visokog društva koje su odmah zatražile recept.

Sastojci:

foto: Printscreen/ YouTube/Dine_with_noxcy

Za koru:

  • 3 jajeta
  • 70 g šećera
  • 60g brašna
  • 25ml ulja za kuvanje
  • 1 kašičica ekstrakta jagode
  • Za punjenje:
  • 100g džema od jagoda
  • 75 g tople vode
  • pink farba za hranu
  • kokos
foto: Printscreen/ YouTube/Dine_with_noxcy

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom. Belanca umutite zasebno u čvrst šne. Pomešajte obe smese, pa dodajte ekstrakt jagode i prosejano brašno, pa lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju obloženu pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta. Toplu vodu pomešajte sa bojom za hranu. Biskvit isecite na kvadrate, pa uzmite jedan kvadrat, premažite džemom sa jedne strane, pa preklopite drugim kvadratom, opet premažite džemom i preklopite trećim kvadratom. Uvaljajte u obojenu vodu, pa u kokos.

(Espreso/ Stvar ukusa)