Naomi Kembel, Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

DAMA SA PISTE

CRNA PANTERA DANAS PUNI 53 GODINE! Ceo svet je ludeo za NJOM, vodila život PUN SKANDALA: Intima na TACNI

I sada pleni pogledom, stasom i besprekornim manekenskih hodom kao na samom početku karijere.

Objavljeno: 22.05.2023. 11:47h > 11:52h

Jedan od najpoznatijih svetskih supermodela, Naomi Kembel je bila prva crna žena koja se pojavila na naslovnicama francuskog i britanskog "Vogue" i prva crna manekenka koja se pojavila na naslovnoj strani magazina "Time".

Iako je egzotična dugonoga lepotica započela svoju karijeru na modnoj pisti, brzo je krenula u reklamne kampanje visokog profila i bila zaštitno lice mnogih prepoznatljivih brendova.

I danas, na dan kada puni 53 godine, pleni pogledom, stasom i besprekornim manekenskih hodom kao na samom početku karijere.

Ona je bila najveća muza Azedina Alaje, kojeg je nazvala "tata".foto: Guy Marineau / Starface / Profimedia

Naomi Kembel je rođena 22. maja 1970. godine u Londonu, Engleska. Kao devojčica pohađala je školu Dunraven i Londonsku akademiju za scenske umetnosti. Studirala je u pozorišnoj školi Italia Conti Academy i pojavljivala se u muzičkim spotovima za Boba Marlija i Culture Club bend pre nego što je potpisala ugovor sa modeling agencijom sa navršenih 15 godina.

Nakon njenog uspona do slave kao modela, Kembel je nastavila glumačku i muzičku karijeru, koji je posebno bio izražen u Japanu. Njena pevačka karijera dostigla je vrhunac sa hitom iz 1994. "Love and Tears". Iako je njen debi album "Baby Woman" prodat u više od milion primeraka, ne smatra se njenim istaknutim uspehom.

Nakon što je započela karijeru pevačice izdavanjem svog albuma "Baby Woman" 1994. godine, Naomi Kembel je učestvovala u nekoliko filmskih projekata od ranih 1990-ih. Pojavila se u američkim serijama i filmovima, uključujući "The Cosby Show", "The Fresh Prince of Bel-Air" i "Ugly Betty". Dizni je takođe bio inspirisan njenim jedinstvenim karakteristikama u skicama za stvaranje izgleda Pokahontas.

Otprilike u to vreme, Kembel se pojavila u nekoliko muzičkih spotova i filmova, uključujući "Vanilla Ice" i romantičnu komediju "Miami Rhapsody". Takođe je bila koautor romana "Labud" 1994. godine i dve godine kasnije objavila istoimenu foto-knjigu. Ambiciozna poslovna žena, Kembel je lansirala liniju mirisa za žene 1999. godine i firmu za brendiranje životnog stila i planiranje događaja NC Connect 2002. godine.

Žrtvovala je ljubav

Modna ikona Naomi Kembel baca svetlo na žrtve koje je morala da podnese da bi dostigla vrhunac uspeha u karijeri modela.

U razgovoru za "The Cut" je izjavila da se odrekla mnogo toga u svom ličnom životu da bi bila svetski poznati model kakav je danas.

- Rekla bih da je žrtva zaista pronalaženje srodne duše koja će te razumeti. Ja sam snažna, ali sam i osetljiva. Znam da u vezama moram da pravim kompromise - dodala je Kembel, koja nikada nije bila u braku, a piše "The News".

Naomi Kembel je rođena 22. maja 1970. godine u Londonufoto: Shootpix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kembel je bila romantično povezivana sa brojnim poznatim ličnostima visokog profila, uključujući Leonarda Di Kaprija, Roberta De Nira, repera Skeptu i pevača Lijama Pejna iz benda One Direction.

Manekenka je takođe bila nakratko verena sa basistom Adamom Klejtonom 1993. Kembel se verila i sa biznismenom Flaviom Briatoreom, ali su se rastali 2002. godine.

Naomi Kembel je inspirisala čitavu generaciju svojim mačjim crtama lica, raspuštenom crnom kosom, vitkom figurom i vatrenom ličnošću. Sa samo 16 godina, devojka iz Londona je krenula u Pariz da bi debitovala na modnoj pisti za brend "Azedin Alaja", napravivši prvi korak u zvezdanoj karijeri. Tokom 1990-ih, stekla je slavu zajedno sa supermodelima kao što su Sindi Kraford, Kristi Tarlington, Karla Bruni, Helena Kristensen i Klaudija Šifer, kraseći sve veći broj pista i naslovnica časopisa. Dvadeset godina kasnije, supermodeli su se ponovo okupile na reviji Versace proleće/leto 2018. u Milanu, kao deo počasti dizajneru Đaniju Versačeu, koji je pomogao u razvoju njihovih karijera tokom 1990-ih.

Ona je bila najveća muza Azedina Alaje, kojeg je nazvala "tata".

Kembel je bila romantično povezivana sa brojnim poznatim ličnostima visokog profilafoto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Francusko-tuniski dizajner Azedin Alaja preminuo je 18. novembra 2017. u 77. godini života i ostavio iza sebe snažno nasleđe glamura i elegancije. Naomi je bila shrvana gubitkom: upravo je dizajner, kojem je od milja dala nadimak "tata", pomogao da njena karijera modela procveta kada je prvi put stigla u Pariz 1986. Manekenka je odala počast Alaji tako što se vratila na modnu pistu za Haute Couture reviju ove modne kuće za jesen/zimu 2018.

Kada su se supermodeli Linda Evanđelista, Tatjana Patic, Sindi Kraford, Kristi Tarlington i Naomi okupili u kultnom spotu za pesmu "Freedom" Džordža Majkla, u režiji Dejvida Finčera, stvorile su modni trenutak za pamćenje. Manekenka je progovorila o pojavljivanju u američkoj emisiji "The View" u januaru 2017, mesec dana nakon pevačeve smrti.

Bonus video:

(Espreso/Ona)