Pogačice sa čvarcima, Foto: Printscreen/youtube/IGYTHECOOK

Preukusno

OVAKVE NEĆETE JESTI NIGDE, RECEPT PRSTE DA POLIŽETE: Pogačice sa ČVARCIMA kao iz snova, idealne za CELU PORODICU

Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena

Objavljeno: 18.05.2023. 23:39h

Pogačice sa čvarcima su idealne za doručak ili večeru, ukusne su i kalorične za dane kada nam treba da se malo podmažemo.

Trebaće vam malo vremena za ovaj recept ali se isplati svaku paru. Nikad ništa ukusnije niste jeli.

foto: Printscreen/youtube/IGYTHECOOK

Sastojci

Testo:

  • brašno 1 kg
  • jaja 4
  • so 1 kašika
  • uljeoko 1 dl
  • mleko 0,7 l
  • šećer 1 kašičica
  • kvasac 50 g
  • mlaka voda po potrebi
foto: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

Premazivanje:

  • tropa od čvaraka300 g
  • sitni čvarci300 g
foto: RINA

Priprema:

  1. U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.
  2. U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena.
  3. Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje.
  4. Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka.
  5. Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu.
  6. Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova.
  7. Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom na gore.
  8. Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom na dole.
  9. Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta.
  10. Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni.
  11. Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm).
  12. Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.
  13. Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.
  14. Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta.
  15. Peći u zagrejanoj rerni na 180’ C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.

MAJKE I SNAJKE UGOSTILE POZNATU INFLUENSERKU! Anastasija Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola:

(Espreso/ Blic žena recepti)