Novak Đoković, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

najveći je!

STIGLA REAKCIJA POSLE SRAMNOG POTEZA MINISTRA SPORTA TZV KOSOVA: Novaku Đokoviću se značiti ove reči

Oglasila se i Eparhija raško-prizrenska

Objavljeno: 18.05.2023. 21:50h > 22:17h

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je nedavno javno poželeo da svoju decu krsti na Kosovu u jednoj od svetinja odakle potiču i njegovi koreni.

Međutim, ubrzo su usledili negativni komentari ministra kulture i sporta tzv Kosova, koji je rekao da Đokoviću neće biti moguće da uđe na teritoriju tzv. Kosova.

Tim povodom oglasila se i Eparhija raško-prizrenska, koja je izdala zvanično saopštenje povodom komentara ministra kulture tzv. Kosova.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Eparhija raško – prizrenska je duboko ožalošćena tvitom kosovskog ministra kulture i sporta g. Čekua da nije zakonski moguć dolazak na Kosovo i Metohiju najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću jer nije primio vakcinu protiv Kovida, iako ta zakonska obaveza nije na snazi već više od godinu dana. Novak Đoković je izrazio želju da krsti svoju decu u jednoj od svetinja na Kosovu i Metohiji, odakle i sam potiče.

Novak Đokovićfoto: EPA/YOSHUA ARIAS

- Pitamo se kakve šanse za mir i razumevanje na Kosovu i Metohiji šalje jedan zvaničnik kosovske vlade i to ministar za kulturu i sport kada neprimerenim komentarom na drustvenim mrežama pogrešno interpretira izjavu Novaka Đokovića koji je u svom intervjuu za Koriere dela Sera rekao: “Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije, naše vere”, a sve u kontekstu njegove javno izražene želje da svoju decu krsti na Kosovu i Metohiji.

- Molimo se Bogu da se ovo pitanje reši u skladu sa pravom slobodnog kretanja svih građana i verskih sloboda svih jer ne postoje nikakvi zakonski razlozi za zabranu ulaska g. Đokovića koga kao sportistu cene i mnogi kosovski Albanci.

Stefan i Tara Đokovićfoto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

- Važno je napomenuti da nosioci poruke mira, kakvi su Njegova Svetost Patrijarh Porfirije i Gospodin Novak Đoković, samo doprinose suživotu Albanaca, Srba i drugih naroda noseći blagoslov za sve one koji ovde žive - navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

(Espreso/Telegraf)