Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

recept

OVAJ RECEPT IZ BOSNE SVI PREPISUJU U SRBIJI: I kafanska čorba joj NIJE RAVNA, IME KOJE NOSI SVE OTKRIVA

Ukoliko imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude takozvana begova čorba

Objavljeno: 16.05.2023. 13:17h

Mnogi često mešaju kafansku belu čorbu sa čuvenom bosanskom čorbom koja je nezamisliva bez bamije i muskatnog oraščića

Ukoliko imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude takozvana begova čorba.

Recept koji vam donosimo priprema se na prostorima Bosne i Hercegovine već decenijama, a “glavnu ulogu” ima bamija, povrće koje se retko koristi na našim prostorima, a ovom jelu daje specifičnu aromu.

Iako mnogi mešaju čuvenu kafansku belu čorbu sa kraljicom bosanske kuhinje, već posle prve degustacije shvate da su pogrešili. Naime, dok u belu čorbu idu klasični začini - so, biber, lovor, suvi biljni začin, u begovu čorbu obavezno se stavlja i muskatni oraščić neposredno pre služenja.

Sastojci:

2 pileća batka (oko 300 g)

300 g junećeg mesa

veza zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak)

100 g bamije

3 lista lovora

1 jaje

kašika brašna

biber

so

50 g putera

100 ml pavlake

1 limun

muskatni orah

pola vezice peršunovog lišća

Priprema:

Očistite bamiju, spustite je u vodu, dodajte sok od pola limuna i kuvajte 20 minuta. Potom procedite bamiju i stavite je na stranu.

U veću posudu spustite meso, očišćenu vezu zeleni i lovor, pa posolite, nalijte vodom i kuvajte.

Kad je meso skoro kuvano, procedite ga, odvojte od kostiju i isecite na kocke. Iseckajte i šargarepu, peršun i paštrnak, pa sve ostavite sa strane.

Vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće ostavite sa strane.

U drugu šerpu stavite 50 grama putera, pa kad se rastopi, upržite kašiku brašna, sipajte vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće, promešajte i ostavite da se kuva petnaestak minuta.

Dodajte iseckano meso i povrće, kao i bamiju, pa ostavite da se sve krčka još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte razmućeno jaje sa pavlakom, a onda i sok od druge polovine limuna, iseckan peršunov list i izrendan muskatni orah.

(Espreso/Telegraf)