Testo, Foto: Printscreen Youtube/Bokina kuhinja

MORATE ZNATI!

NAPRAVITE GA DANAS I STAJAĆE SEDAM DANA: Testo koje je UVEK SVEŽE

Najvažnija star kod svih kiflica, pica i pasti jeste da testo bude dobro napravljeno.

Objavljeno: 16.05.2023. 06:30h

Ovo testo je vrlo jednostavno umesiti i to od sastojaka koje skoro svi imate u kući i što je najbitnije svima uspeva. Možete ga držati u frižideru i do sedam dana u kesi i koristiti ga kada vam zatreba, neće se pokvariti.

Potrebno je:

  • kilogram brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 1 dl ulja
  • 4 dl jogurta
  • 2,5 dl mleka
  • 1 sveža kockica kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 2 jaja
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema:

Kao i kod pripreme drugih testa stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija. U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.

Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana.

Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje. Od ovog testa možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.

(Espreso/Krstarica)