Kafa, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO SE DEŠAVA U VAMA NAKON ŠTO POPIJETE PRVU KAFU: Ne možete ni zamisliti šta se desi za 10 minuta, a šta za 6 SATI

Kofein se vezuje za adenozinske receptore i tako neutrališe umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osećaj budnosti i koncentracije

Objavljeno: 15.05.2023. 10:06h

U prvih deset minuta, kofein iz kafe ulazi u krvotok i širi se po celom telu, izazivajući porast krvnog pritiska i otkucaja srca. Istovremeno, sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u krvotok, što mu omogućava da duže ostane u mozgu, zbog čega se duže osećamo pozitivnim i srećnijim. To je zadržavanje dopamina ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina.

A šta se dešava kasnije?

Do 20 minuta

Kofein se vezuje za adenozinske receptore i tako neutrališe umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osećaj budnosti i koncentracije.

Posle 30 minuta

Nadbubrežne žlezde rade intenzivnije i počinju da luče više hormona. Za to vreme, zbog proširenja zenica, vid postaje oštriji.

U roku od 40 minuta

foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

Telo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine - to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Posle 4 sata

Metabolizam se ubrzava, pa brže sagorevate energiju. Tokom ovog perioda, vaše telo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati

Nakon šest sati, kafa je prošla kroz vaš sistem i verovatno ćete osetiti povećanu potrebu za mokrenjem. Zatim ćete izbaciti približno polovinu količine kofeina koju ste uneli iz svog tela, prenosi BigThink.

(Espreso)