Stambena zgrada, Foto: Aleksa Petrović

crna statistika

JEZIVA PRIČA O SOLITERU U KRAGUJEVCU: Stanari kažu da garantuje sigurnu SMRT, prati ga "PROKLETSTVO BABA MIRE"?

Napravljen je 1978. godine, i od tada ga vuče čudno prokletstvo. Još uvek nije uknjižen, jer ima tri sprata više nego što treba

Objavljeno: 20.04.2023. 19:39h

Soliter u Kragujevcu sa kojeg je jutros pala žena i od zadobijenih povreda preminula beleži crnu statistiku zbog velikog broja samoubistava bacanjem iz stanova i zajedničkih prostorija.

Kako je Blic pisao 2016. godine, soliter "Ipsilon" u kragujevačkom naselju Erdoglija je po mnogim stvarima jedinstven. Poznat je po tome što je najviše samoubica izabralo baš njega za skok u smrt. Čuven je i kao sedma po visini zgrada u Srbiji, sa svojih 75 metara. Važi i za najoriginalniji arhitektonski projekat, ali i za seizmički najstabilniju zgradu u državi.

Napravljen je 1978. godine, i od tada ga vuče čudno prokletstvo. Još uvek nije uknjižen, jer ima tri sprata više nego što treba. Preduzeće koje ga je gradilo, "Kazimir Veljković", propalo je i više ne postoji. Ali zato priča o prokletstvu Baba Mire među stanarima i danas živi.

- Ja sam se uselio u ovaj soliter među prvima, i još uvek tu živim. Nekada je na njegovom mestu bila obična njiva. Vlasnica je bila baba Mira. Njoj su imanje oduzeli i tu počeli da prave zgrade. A ta baba je imala muža, koji je bio poznati zubar. Posle rata je odveden negde, nikada se nije vratio kući, samo je nestao bez traga - prepričava legendu o prokletstvu baba Mire stanar ove zgrade Radiša.

Kako kaže, na mestu solitera nikada nije bilo nikakvo groblje, prati ga samo priča o prokletstvu baba Mire.

- Kada je njoj oduzeto imanje, napravljena je ogromna zgrada. Stanove su dobili i radnici "Zastave", i lekari, i ljudi koji su radili u raznim društvenim preduzećima. Evo, ja sam ceo život tu, a poznajem samo trećinu stanara. Tako je to, velika zgrada - dodaje Radiša dok čeka unuke da ih vodi na igralište.

Zgradu "Ipsilon" je projektovao čuveni ahitekta Bakić, koji je radio i u Kuvajtu. Zbog posebnog stila, zgrada je krajnje neobična. Čak su i stanovi napravljeni na neobičan način: kupatila su u sredini, hodnici mali, a sobe idu u krug.

Predsednik skupštine stanara, Borislav Glamoček, kaže da je ova zgrada specifična po dobrim, ali i mnogim lošim stvarima.

- Svi stanari iz 98 stanova, imaju besplatnu kablovsku televiziju, internet, video nadzor koji svi mogu da prate. Ali zato u ovu zgradu ulazi i izlazi jako veliki broj ljudi. Interfon ne radi četiri godine, jer je stanarima bilo lakše da ne moraju da nose ključeve kad god izađu da bace đubre ili do prodavnice. Zato je ulaz slobodan za sve - kaže Glamoček.

Upravo zbog toga, ova zgrada sada je na lošem glasu.

- Ulazi ko hoće, sede po hodnicima celu noć. Piju, kradu, druže se. A svojim očima sam video i da imaju intimne odnose na stepenicama. Ugradili smo kamere, ali one nikoga ne sprečavaju da uđe - priča on.

Zbog samoubica, koji su za skok u smrt izabrali baš ovaj soliter, "ipsilon" je postao poznat u celoj Srbiji, pa ko god se zatekne u Kragujevcu obavezno dođe da ga fotografiše.

Crna statistika solitera

Crna statistika govori da je već sedam života ugašeno skokom sa visokih spratova ove zgrade i to baš iz hodnika, gde su stakla kroz koja može da se poleti u smrt.

Stanari, međutim, ne nameravaju da na prozore stavljaju rešetke, jer je to, kako kažu, uzaludno i bez smisla jer ko hoće da se ubije naći će način. Veruju da je visina od preko 70 metara razlog zbog kog samoubice biraju baš ovaj soliter.

- On garantuje sigurnu smrt - kažu stanari.

Tragedije ne obaraju cenu kvadrata

Kako kažu u agencijama koje se bave prodajom nekretnina, stan u "Ipsilonu" i dalje drži cenu od 800 evra po kvadratnom metru. A i ljudi, koji u njemu žive, nemju problema sa strahovima, niti su sujeverni. Navikli su na tragedije koje se dešavaju baš kod njih.

foto: Aleksandar Stojanović

Poslednja žrtva pala na mesto prve žrtve

U septembru 2016. godine dvadesetdvogodišnji mladić skočio je sa 16. sprata solitera, a šta je odličnog studenta medicine navelo da digne ruku na sebe, za sada se ne zna. Kako su snimci sigurnosnih kamera pokazali, mladić je u soliter ušao u 17.55, i popeo se na 16. sprat.

Pričao je telefonom, a onda iz ranca izvadio kamen, razbio staklo, pa se bacio u ponor.

Kako kaže Milena Radosavljević, penzionerka koja stanuje na istom spratu, i jedini svedok tragedije, "momak je jednostavno nestao pred njenim očima".

- Vrata od stana su mi bila otvorena, htela sam da provetrim prostorije. Onda sam čula stravičan prasak, lomljavu stakla. Kada sam došla do vrata, videla sam mladića koji je ranije tu šetao i pričao preko mobilnog telefona. Nije bio bučan, delovao je smireno, ali sada je stajao pred razbijenim prozorom. Ispružio je ruke, i bacio se preko ograde. Videla sam kako mu noge idu u vis, i kako pada. Pod stresom sam, idem kod rodbine na nekoliko dana dok mi se ta slika ne izbriše iz glave - ispričala je tada Milena Radosavljević.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 011/7777-000 je SOS telefon koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od devet do 18 prima bez zakazivanja.

Ako vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere centra "Srce" od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303.

(Espreso/Telegraf)