Kasice, Foto: Profimedia

savet

20 MINUTA PRE PRŽENJA KOBASICA OVO MORATE DA URADITE: Svi prave 1 GREŠKU sa ULJEM za KOJU niko NIJE ČUO

Malo ko zna kako se one pravilno prže i koje greške se prave prilikom spremanja.

Objavljeno: 18.04.2023. 20:09h

Znamo da se kobasice kod nas jedu redovno, kako za doručak, tako kao prilog za ručak, a često i za večeru.

Ljudi naročito vole da je jedu sa roštilja.

Ali, malo ko zna kako se one pravilno prže i koje greške se prave prilikom spremanja.

Britanski stručnjak za hranu Džef Baker upozorio je na tri najčešće greške koje mnogi prave s pripremanjem kobasica.

foto: Profimedia

1. Skidanje kožice

S kožicom ćete i sa kvalitetnijih kobasica s visokim udjelom mesa skinuti i ono najbolje od ukusa, pa ćete na kraju imati manje ukusne i suhe kobasice.

2. Prženje na puno ulja

Zbog previše ulja kožica će biti pretvrda, a kobasice isušene.

3. Pečenje kobasica umesto prženja

Iako je pečenje zdravija opcija, nećete dobiti ukusne kobasice kao kad je prepržite u tiganju.

Baker preporučuje:

1. Izvadite kobasice iz frižidera 20 minuta prije prženja što će pomoći da se ravnomerno ispeku i spreči da im se kožica raspadne na toploti.

foto: Profimedia

2. Važna je prava temperatura

Koristite tiganj za pečenje i stavite na laganu do srednje temperature.

3. Dodajte kašičicu domaće svinjske masti

Zatim kobasice okrenite da se cele premažu, a onda uklonite višak masnoće.

4. Stavite kobasice u tiganj pazeći da se međusobno ne dodiruju i držite ih stalno na jednakoj temperaturi i redovno okrećite da dobijete zlatnu boju.

5. Pecite 10 do 12 minuta

6. Pre posluživanja pustite da odstoje minut, dva da se meso opusti i da kobasice budu sočne, preporučio je Baker za DailyStar.

Majke i snajke:

(Espreso/Daily Star)