Uskršnja pogača, Foto: Profimedia

recept

SEOSKA USKRŠNJA POGAČA KOJA SE TRADICIONALNO SPREMA U SUBOTU UVEČE: Tajnu MEKANOG TESTA znaju samo NAŠE BAKE

Jaja sa šećerom se veoma dobro umute i doda ima se limunova kora, vanila i maslac

Objavljeno: 14.04.2023. 14:43h > 15:46h

"Kupovni uskršnji kolači obraduju prijatnim ukusom, ali domaći su uvek lepši i korisniji. Zato smo vam napravili ovaj neverovatni uskršnji kolač, čija je priprema veoma dobro opisana"

Domaćice ga spremaju u subotu uveče za nedelju. Evo recepta.

POTREBNI SASTOJCI:

jaja - 6 komada

maslac - 200 g

foto: Beta / Dragan Gojić

šećer - 200 g

kvasac - 1 kockica

sveže mleko - 250 ml

brašno - 1 kg

kora od limuna - od 1 limuna

vanila

prstohvat soli

NAČIN PRIPREME:

Jaja sa šećerom se veoma dobro umute i doda ima se limunova kora, vanila i maslac. U malo mleka se namrvi kvasac, doda se 1 kašika šećera i 1 kašika brašna i čeka se da nadođe.

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

U duboku posudu se proseje brašno i formira se brazda u koju se sipa smesa od jaja, ostatak mleka i nadošli kvasac. Zamesi se testo koje se mesi duže vreme dok se ne obrazuju mehurići.

Testo treba da je mekano, lako za mešanje, ali da se ne lepi. Testo se stavi na toplo da nadođe. Nakon toga ga delimo na 2 lopte.

Od svake se prave vrpce koje se pletu i uvijaju u puža i postave se u namazanu posudu za pečenje.

Gotovi uskršnji kolači se ostave na toplom da nadođu i posle ih mažemo umućenim žumancetom i malo vode i posipamo šećerom. Pečemo ga u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Majke i snajke:

(Espreso/BonApeti)