Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

MORATE PROBATI

BEZ OVOG KOLAČA NIJEDAN USKRS NIJE MOGAO DA SE ZAMISLI: Danas DOMAĆICE ne znaju kako se sprema na STARINSKI način

Bajadere su vrsta sitnih kolača koje se brzo perave, ali osvajaju sve!

Objavljeno: 12.04.2023. 18:03h > 18:07h

Ni jedna slava ne prolazi bez bajadera, a mi vam danas donosimo jednostavan a preukusan recept za njih:

Sastojci:

  • 1/2 kg šećera
  • 2 kafene šoljice vode (ukupno 100 ml)
  • 250 g maslaca/margarina
  • 200 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 50 g čokolade za kuvanje (3 štangle)
foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Za glazuru:

  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 1 kašika ulja
  • 50 g putera/ulje/margarin

Priprema:

Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe pomešati, preliti onim ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.

Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu, pa promešati da se čokolada sjedini sa smesom. Četvrtastu činiju ili pleh staviti najpre smesu bez čokolade i ravnomerno je rasporediti, a preko nje smesu gde ima čokolade i sve to poravnati. Istopiti sastojke za glazuru i preliti preko smese. Staviti u frižider (ili na neko hladno mesto) da se stvrdne.

(Espreso/Kurir)