Foto: Profimedia

PO RUMIJU

POSTOJE DVE VRSTE PAMETI: Koju vi posedujete?

Pročitajte ove mudre reči

Objavljeno: 06.04.2023. 11:13h

Mevlana Dželaludin Rumi bio je persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama, koji je pisao na persijskom jeziku.

Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na farsiju znači „naš vodič“ ili „naš gospodar“.

Postoje dve vrste pameti: jedna je naučena, kao što dete u školi pamti činjenice i pojmove iz knjiga i iz onoga što učitelj kaže, skupljajući podatke iz klasičnih nauka kao i iz novih. Sa takvom pameću napreduješ u svetu. Svrstavaš se ispred ili iza drugih s obzirom na svoju sposobnost zadržavanja podataka.

Sa tom pameću švrljaš po oblastima znanja i izvan njih, dodajući sve više recki u svoju beležnicu. Postoji i druga vrsta, ona koja je uveliko završena i sačuvana u tebi. Opruga koja upravo iskače iz kutije. Čilost u središtu grudi. Ta druga pamet ne žuti i ne zaustavlja se. Pokretljiva je, ali se ne kreće spolja ka unutra kroz vodovodne ciljevi obrazovanja.

Ovo drugo znanje je izvor unutar tebe, koji izbija napolje.

(Espreso)