Kljukuša, Foto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

recept

OVA PITA JE BILA OBAVEZNA NA SVAKOM STOLU U JUGOSLAVIJI: Danas je nema NI NA VIDIKU, recept je pao u ZABORAV

Danas niko ne može ni da prepozna recept

Objavljeno: 04.04.2023. 22:33h

Jedna od pita koje definitivno starije generacije pamte jeste kljukuša.

Bila je obavezna na svakoj trpezi i nema ko je nije voleo.

Pripremite je i prisetite se starih dobrih dana.

foto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

Sastojci:

krompir 600 g

brašno200 g

jaje 1

crni luk 1 glavica

ulje 1dl

kisela pavlaka 2 dl

beli luk 3 čena

biber po ukusu

so po ukusu

foto: Printscreen/Youtube/Chef Boy An

Kako pripremiti:

Krompir oljuštiti i narendati na krupnu stranu rendea, pa ga sjediniti sa brašnom, uljem, jajetom, sitno seckanim crnim lukom i začinima po ukusu. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena masa.

U manji pleh sipati ulje da prekrije dno pleha i zagrejati ga u rerni da počne da cvrči. Potom preko njega sipati smesu od krompira i ravnomerno je rasporediti.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok korica ne porumeni. Posebno umutiti pavlaku sa pasiranim belim lukom i služiti uz pitu.

Kljukušu svi stariji pamte.

Majke i snajke:

(Espreso/Coolinarka)