Mleko, Foto: Printscreen/ RTS, Profimedia

pomaže

EVO ZAŠTO JE DOBRO PITI PREPEČENO MLEKO: Doktori ga stalno PREPORUČUJU, ni ne znate ČEMU POMAŽE

Ako se ne osećate dobro, oni će vam sigurno pomoći u sprečavanju prehlade i podići vam raspoloženje

Objavljeno: 30.03.2023. 15:19h

. Kijavica, prehlada, grip… sve su to virusna oboljenja karakteristična za ovo doba godine. Zbog niskih spoljašnjih temperatura prehlada, u ovom periodu najviše ljudi ima problema sa prehladom. Dobro je da znamo što ne samo lekovi, već i hrana mogu da nam pomognu u borbi protiv prehlade. Generalno, ne morate da budete bolesni da biste uživali u nekim domaćim, lekovitim napicima, na primer. Ali, ako se ne osećate dobro, oni će vam sigurno pomoći u sprečavanju prehlade i podići vam raspoloženje.

Karamel-mleko

foto: Profimedia

Ovaj lekoviti, preslatki mlečni napitak verovatno će mnoge asocirati na detinjstvo. Posebno tokom zimskih dana, kada se na sankanju i grudvanju ostane previše dugo, pa povratku kući krene da boli grlo. U narodu se ovaj napitak zove i „zapečeno mleko“, „prepečeno mleko“ ili „karamelizovano mleko“ i pije se čim osetite da grlo počinje da „grebe“.

Priprema se vrlo jednostavno, a pravi je melem za grlo i pluća.

– Sipajte 3 kašike kristal šećera u šerpicu ili veće lonče. Stavite šerpicu na ringlu i zagrejte je na jakoj temperaturi – Čim se šećer istopi, smanjite temperaturu – Dok se topi, šećer sve vreme mešajte i pazite da ne zagori – Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre, sipajte šolju mleka. Šećer će se odmah kristalozovati i stvrdnuti, ali ga odmah vratite na ringlu i nastavite brzo da mešate, dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer skroz ne rastopi u mleku – Mešajte sve dok smesa ne postane homogena. – Karamelizovano mleko pije se dok je vruće, jer tako je najdelotvornije.

(Espreso/Eklinika)