Zmija, Foto: Printscreen Twitter

paŽnja

NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO ZMIJE PALACAJU JEZIKOM: Razlog je ZASTRAŠUJUĆI, dobro obratite pažnju

Zanimljivo je da se sam jezik ne nalazi u usnoj šupljini - nalazi se ispod, u dodatnoj rupi

Objavljeno: 30.03.2023. 14:42h

Zmijski jezik uopšte nije ubod i u njemu nema otrova. Ovo je organ mirisa. Zajedno sa Jacobsonovim organom čini čitav sistem i tanki je hemijski analizator, koji uključuje 2 izlaza smeštena na gornjem nepcu. Za izbočenje račvastog vrha nalazi se polukružni zarez u gornjoj vilici.

Nakon što je jezik vani, životinja ga može trzati nekoliko sekundi, vrhom dodirnuti predmete koji se nalaze u blizini, a zatim ga odmah uvući unutra. Nakon toga, vrhovi su u otvoru Jacobsonovog organa. Ovde zmija može dobiti informacije o tome koje su stvari i predmeti bili vani.

Zanimljivo je da se sam jezik ne nalazi u usnoj šupljini - nalazi se ispod, u dodatnoj rupi.

Zašto je zmiji jezik račvast

foto: printscreen Youtube/Alejandro Arteaga

Njegova glavna svrha je čulo mirisa. A činjenica da je na kraju razdvojen omogućava životinji da prima informacije istovremeno sa 2 različita mesta. Vrhovi ovog organa u stanju su da "nanjuše" miris koji se nalazi na udaljenosti od oko 2 glave.

Zahvaljujući informacijama dobijenim iz račvastog organa, gmaz može razumeti u kojem smeru treba da se kreće kako bi pronašao hranu. Ovo je vrlo zgodno, jer je u većini slučajeva plen skriven od pogleda i prilično ga je teško primetiti.

Osim toga, zahvaljujući račvastom jeziku, ove životinje mogu pronaći svoje bližnje.

Zašto zmije isplažu jezik

foto: Printscreen/Youtube/Podgoricki vremeplov

Izbacujući ga iz intermaksilarnog otvora, gmaz osigurava svoju orijentaciju u prostoru. Ovo je možda jedan od najvažnijih organa, jer takve životinje nemaju dobar vid, a nemaju ni bubnu opnu. Zahvaljujući račvastom jeziku, zmije ujek mogu saznati šta je u blizini, gde se isplati kretati u potrazi za hranom, a kada je hitno odpuzati, jer je u blizini neprijatelj.

Mužjaci takođe koriste ovaj organ tokom sezone parenja. Oni se prišunjaju ženki na određenu udaljenost i često počnu da ispruže svoj dugi "alat za njuškanje". Ako nema reakcije sa strane "dame", onda to znači da ćete morati potražiti drugu ženku.

(Espreso)