Uskršnja pogača, Foto: Profimedia

recept

USKRŠNJA PAMUK POGAČA KOJA JE OBAVEZNA NA TRPEZI TOG DANA: Mekana kao duša zbog SAMO JEDNOG SASTOJKA

So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo.

Objavljeno: 29.03.2023. 14:37h

Uskršnji doručak nezamisliv je bez domaće pogače, koja se poslužuje uz kuvana jaja i šunku. Biće mekana kao duša, a pored toga savršeno će ukrasiti svaku prazničnu trpezu.

Za testo:

500 g brašna

20 g kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

foto: RINA

250 ml mleka

3 kašike ulja

1 jaje

Za premaz:

100 g margarina

I još:

3 barena jajeta

1 belance

susam

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/Кулинарус

U činiju sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i par kašika brašna. Ostaviti kvasac da se aktivira. U aktivirani kvasac dodati ulje, razmućeno jaje i promešati. So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo.

Podeliti na dva dela i ostaviti da se udvostruči na toplom mestu. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati sa margarinom. Uviti kao štrudlu. Delove međusobno ispreplitati i saviti u krug te prebaciti u kalup 24 cm prečnika. Ostaviti na toplom mestu da raste 1 h.Staviti 4 obarena jajeta.

Premazati pogaču belancetom i posuti susamom i semenom lana, zatim staviti u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 C. Peći da lepo porumeni.

(Espreso/Stil)