Kolač sa višnjama, Foto: Youtube/Jelena Petrović

poslastica

DA BI KOLAČ SA VIŠNJAMA BIO SOČAN MORATE DA UBACITE OVO U NJEGA: Samo naše BAKE spremaju na STARINSKI NAČIN

Naše bake ga rado prave svojim unucima

Objavljeno: 28.03.2023. 19:14h

Na starinskom kolaču od višanjama generacije odrasle, a i dan danas se sprema.

Naše bake ga rado prave svojim unucima.

Sastojci

Potrebno je:

3 jajeta

150 g šećera

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

200 ml jogurta

150 g brašna

1 kesica praška za pecivo

1 limun - narendana korica

50 ml ulja

400 g višanja

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Priprema

Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Pleh veličine 30cm x 20cm premazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti (ili pleh prekriti pek papirom). Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Jaja odvojiti na belanca i žumanca. Belanca staviti u dublju posudu i uz postepeno dodavanje šećera čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije smesa penaste strukture. Dodati jogurt, ulje i sitno narendanu koricu limuna, pa umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Sjediniti sa najmanjom brzinom na mikseru.

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Pola količine testa sipati ravnomerno u pleh, poravanati i preko rasporediti pola količine dobro oceđenih višanja. Staviti u rernu da se peče samo koliko da se uhvati korica. Izvaditi pleh, sipati preko ostatak testa i rasporediti ostatak višanja. Vratiti da se kolač ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je kolač pečen).

Pečeni kolač ohladiti i iseći na kocke. Možete ga posuti šećerom u prahu (ja to ne radim, jer mi sinovi ne vole dodati šećer preko kolača).

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Predivan starinski kolač koji su nam pravile naše majke i bake... Kolač sam pravila po receptu sa bloga Bakina Kuhinja.

(Espreso/Recepti/Bakina kuhinja)