Kolač, Foto: Bakina kuhinja

recept

KOLAČ KOJ ITALIANKE PRAVE MUŠKARCIMA DA BI IH ZAVELE OSVAJA SVET: Sprema se BRZO i sa MALO SASTOJAKA

Isecite na kriške i služite

Objavljeno: 26.03.2023. 15:19h

Italijani tvrde da je ovo izvorno njihov recept te da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka italijanka zna da napravi, a svi ga prosto obožavaju.

Sastojci:

350 g smeđeg šećera

450 g meda

1 dl vode

1 kašika glukoze

2 belanaca

oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova

Priprema:

U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šećer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 140 stepeni.

foto: Bakina kuhinja

Belanca u velikoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel i sjedinite. Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.

Kada se smesa malo prohladi dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).

Smesu od belanaca sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite „torrone! da se suši preko noći, prenosi Stil

Isecite ih na kriške i služite.

(Espreso/Krstarica)