Šećer, Foto: Profimedia

vaŽno

OSTAVITE KAŠIKU ŠEĆERA I VODE U SVOM DVORIŠTU ŠTO PRE: Razlog je GENIJALAN

Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svetske populacije

Objavljeno: 24.03.2023. 11:59h

S obzirom na to da živimo u svetu u kojem je hrana sve više tretirana raznim hemikalijama i pesticidima, ono malo prirode što nam je ostalo trebalo bi da čuvamo.

Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svetske populacije?

Zbog toga britanski prirodnjak Dejvid Atenboro savetuje da se u svakom dvorištu treba naći kašika šećera kako bi se pčele mogle da se nahrane i dobiju energiju da se vrate do svoje košnice. Naime, pčele često znaju da se umore pa nemaju snage da se vrate se do košnice zbog puta koji su prevalile.

foto: Profimedia

Kada bi pčele nestale iz našeg ekološkog sistema, čovečanstvo bi imalo ozbiljan problem, ali to, nažalost, radimo svakodnevno koristeći se pesticidima, ali za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija kao i klimatske promene zbog kojih se broj pčela drastično smanjuje.

,,Kada bi pčele nestale s planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života“, rekao je svojevremeno Atenboro, piše Mirror.

Stoga, ako ne želite da se to dogodi, a ako u vašem vrtu viđate ove zujalice, pomešajte kašiku šećera sa kašikom vode i ostavite im na vidljivom mestu. Mešavina šećera i vode rehidriraće će ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti.

Ovaj trik rešava pčele iz stana:

(Espreso/Krstarica)