Moljac, Foto: Sabena Jane Blackbird / Alamy / Alamy / Profimedia

VAŽNO JE

EVO ŠTA ZNAČI AKO VIDITE MOLJCA U KUĆI: Može biti veoma OPASNO kada se nađe u OVOJ PROSTORIJI

Pojava moljaca u kuhinji nisu uvek odraz nečistoće ili nemarnosti domaćice. To je čest problem mnogih kuhinja

Objavljeno: 22.03.2023. 14:38h

Moljci u kuhinji su opasni po zdravlje ljudi: mogu da izazovu alergije, razne bolesti, trovanje hranom i td. Isprobajte jednu od dokazanih metoda koja će vam pomoći da se zauvek rešite moljaca u kuhinji.

Glavni način za uništenje moljaca u kuhinji:

U većini slučajeva insekti ulaze u kuhinju sa hranom kupljenom u supermarketu ili na pijaci. Neke žitarice se inicijalno ne obrađuju, čuvaju se u zaraženim magacinima. Nakon pakovanja, moljci lako prežive nekoliko dana, pa nastavljaju da se razmnožavaju i unutar pakovanja.

Moljci se često nalaze u brašnu, pšeničnim žitaricama, pirinču. Ne prelaze veličinu od 3 do 4 milimetra, telo im je smeđe ili crne boje. Ako primetite takve štetočine, odmah bacite pakovanje. Ne pokušavajte da žitarice pržite na suncu ili da ih "proberete" rukama.

foto: Profimedia

Moljci često ostavljaju jaja na zidovima suvih i toplih ormarića, pa se nakon bacanja žitarica, posle nekog vremena moljci ponovo pojave.

Kad bacite sve iz ormariće, obavezno operite ormariće sapunicom, pa premažite sa sirćetom. Ostavite da se dobro osuše i pre ponovnog skladištenja namirnica u njega, stavite nekoliko čenova belog luka ili lovorov list.

Moljci u hrani

Kada uđu u kuhinju, paraziti brzo polažu mnogo jaja u žitaricama, hlebu, mekinjama, orasima.

Stoga vodite računa da redovno perete ormariće gde čuvate hleb, kolačiće, žitarice i začine.

Proverite da li su vam žitarice bezbedne, tako što ćete ih potopiti u vodu, ukoliko na površinu "isplivaju" crvići ili moljci, bacite to sve lepo u kantu za smeće.

Kako sprečiti širenje moljaca u vašoj kuhinji:

1. Bacite sve žitarice, čajeve, začine, brašno , keks - zaražene moljcima.

2. Očistite ormariće sa sapunicom, a zatim prebrišite alkoholnim sirćetom.

3. Ostavite ormariće par dana otvorene, da se dobro osuše, a onda u njih stavite čenove belog luka.

4. Za to vreme žitarice čuvajte u zamrzivaču, kao i brašno.

5. Kad odlučite da žitarice i brašno opet držite u ormarićima, stavite ih u staklene tegle i redovno brište ormariće i vodite računa da se moljci ne pojave.

(Espreso/Stil.kurir)