Rotkvice, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO POVRĆE JE NAJBOLJE AKO ŽELITE DA SMRŠATE: Skida kilograme i ČUVA SRCE, a mnogi ga BACAJU U SMEĆE

Trebalo bi ih jesti sirove, kuvane ili pečene u rerni. Preporučuje se i ljudima sa čestim upalama sinusa i začepljenim nosem, jer podstiče izlučivanje sluzi.'

Objavljeno: 21.03.2023. 11:22h

Rotkvice su čest sastojak salata i odličan saveznik u mršavljenju.

Rotkvice imaju niz zdravstvenih prednosti, a onima koji se bore sa viškom kilograma savetuje se da ih obavezno uključe u svoj jelovnik. Naime, ovo povrće ima nisku kalorijsku vrednost i veliki udeo vode, zahvaljujući čemu pomažu u procesu mršavljenja.

Pored toga, rotkvice podstiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje creva, zbog čega blagotvorno utiču na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma.

Trebalo bi ih jesti sirove, kuvane ili pečene u rerni. Preporučuje se i ljudima sa čestim upalama sinusa i začepljenim nosem, jer podstiče izlučivanje sluzi.

foto: Printscreen/Youtube/Superfoods you need

Rotkvice se u frižideru mogu čuvati do sedam dana, ali prilikom čuvanja treba voditi računa o količini vlage. Stručnjaci savetuju da uklonite listove, jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranljive sastojke.

Pomoć u skidanju suvišnih kilograma, svakako, nije jedina prednost ovog povrća. Rotkvice sadrže antocijanine koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju nivo holesterola i triglicerida. Odličan su izvor kalijuma, koji je važan za očuvanje zdravlja srca, i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiliju vitaminom C, pa jačaju imunitet i utiču na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija.

foto: Profimedia

Sadrže i vitamine E, A, B6 i K, a bogate su i antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom.

(Espreso/Lepa i srećna)