Žena mesi testo oklagijom, Foto: Profimedia

LAKO JE

PRAVI TRIK ZA MEKANO TESTO KAO IZ PEKARE: Dovoljan je samo jedan sastojak i topiće se u ustima

Više ne morate da budete iskusni u pravljenju peciva ili hleba

Objavljeno: 21.03.2023. 08:14h

Kada mesite testo najbitnije je da sastojci budu sobne temeprature, jer to je prvi korak kako bi ono uspelo.

Pored toga, bitno je da se koriste i sastojci koji će ga učiniti mekanim i vazdušastim.

Više ne morate da budete iskusni u pravljenju peciva ili hleba, već je bitno da u testo dodate određene namirnice, kao što su sirće i jogurt,preporučuju iskusni pekari.

Jogurt će ga učiniti najmekšim, a sirće će pomoći da brže naraste. Uživajte!

Sastojci:

1 čaša jogurta

10 kašičica šećera

2 jajeta

2 kašičice suvog kvasca

3,5 šolje brašna

3 kašike ulja

1 kašika sirćeta

Priprema:

U posudi poemašajte jogurt, kašičicu šećera, suvi kvasac i 4 kašike brašna. Dobro sjedinite, pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Zatim u smesu dodajte preosali šećer, so i jaja. Dobro promešajte, pa dodajte prosejano brašno, ulje i sirće. Umesite testo. Nauljite ga i ostavite pokriveno u posudi da odmori u frižideru 12 sati. Nakon toga izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi nekih pola sata. Koristite ga za peciva, hleb, slatka testa...

Bonus video

(Espreso/Stvar ukusa)