Pogača, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

topi se u ustima

RECEPT ZA TRADICIONALNU VOJVOĐANSKU MATERINU POGAČU: Zbog DVA SASTOJKA joj NIKO NE MOŽE ODOLETI, mekana kao duša

Veoma posebna

Objavljeno: 20.03.2023. 09:02h > 16:00h

Ova prelepa velika pogača na svadbama u Banatu zove se 'materina pogaca'. Nju mlada uz pomoc mladoženje deli gostima, svakom po parče, a gosti ih časte novcem.

Za pogaču je potrebno:

4 kore 4 prstohvata soli 1/2 litra vode pomesane sa 1/2 kasike sirćeta 1 kašika masti malo ulja

foto: Bakina kuhinja

Premaz od masti:

4 kašike masti 2 jajeta 500g oraha kristal sećera oko 500g

Priprema:

Za početak mikserom dobro umutiti mast sa jajima, te ostaviti da se malo stvrdne ova smesa u frižideru. Od sastojaka za kore,umesiti testo. Ne treba da bude ni tvrdo,ni suviše mekano.

Dodajte prilikom mešenja ako je potrebno jos vode.Sto vise ga mesite to bolje, uspeh je zagarantovan.

foto: Bakina kuhinja

U samom pocetku mesenja,lepiće vam se za prste, znaćete da je testo umešeno kada vam ruke budu ciste.

Napravite potom od testa pravougaonik, zatim isecite na četiri dela, koja ce te svakog ponaosob izmesiti ponovo i utanjiti u cetiri kruga srednje veličine.

Na jedan veći sto staviti čist pamučni čarsav, te brzim pokretima razvući testo, što tanje. Testo razvlačiti sa svake strane brzim pokretima, podjednako. Ako se i desi da vam na nekim mestima i pukne to je sasvim u redu.

Potom je vešto i uz pomoć čarsava presavijte, a zatim još malo odozgo pospite sšećera i oraha, te smotajte i u podmašcen pleh stavite, te oopet pospite sa orasima, secerom i suvim grožđem.

foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

Postupak ponovite i sa drugom korom, ali je stavite u suprotnu stranu od druge,kako bi se i "zidovi" pleha prekrili. Tako uradite i sa preostale dve kore.

Poslednjom korom, na ovaj način pripremljenom ćete popuniti krajeve ovako. Premazite je zagrejanom masću i pecite dok ne porumeni.

Pogledajte recept za slavni srpski hleb:

(Espreso/Vojvođanska kuhinja)