Kvasac, Foto: Printscreen Youtube/How 2 Bake It by Marko Strižak

SJAJNO

NAPRAVITE SAMI KVASAC, VRLO JE PROSTO! Za njega vam treba SAMO OVO, biće gotov za tili čas (RECEPT)

Ako mesite hleb ovo je idealno

Objavljeno: 16.03.2023. 17:35h

Ukoliko znate i volite da mesite hleb, zašto ne probate sami da napravite kvasac? Sam proces uopšte nije komplikovan, a užitak će biti potpun.

Sastojci:

1 šolja brašna

1 šolja mlake vode

1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)

tegla ili staklena posuda

Priprema

Sve sastojke pomešajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote “ubija” kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.

Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.

Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamesite uveče a pečete ujutro.

(Espreso/Krstarica)