ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

UŽAS

STRAŠNO NASILJE U ŠKOLI U ŽELEZNIKU: Nadležni prvo rekli "ništa se nije desilo", a onda su pogledali jeziv snimak

Prema rečima ove majke, još veći problem je to što niko od zaposlenih u školi nije reagovao, već su, kako tvrdi, opomenuli njeno dete, uz konstataciju "šta on traži u školi pre početka nastave?"

Objavljeno: 15.03.2023. 16:00h

"Najkrupniji od svih ga je oborio na stepenište i šutirao! Hematom na leđima i tragovi od udarca na butini su dokaz da je moje dete, učenik 7. razreda OŠ "Braća Jerković" u Beogradu, 9. marta bio žrtva vršnjačkog nasilja u toj školi", ovako za "Beograd na Blic" priča majka dečaka (pun identitet poznat redakciji) koji je, tvrdi ona, pretrpeo vršnjačko nasilje.

Kako kaže, njen sin je toga dana došao ranije u školu, kako bi doveo svog mlađeg brata na pretčas, a pošto je bilo lepo vreme, dogovorio se sa još dva drugara da odu u neki parkić. Međutim, deca su shvatila da im je prvi čas fizičko i onda su se spustili do sale, tj. do svlačionice kako bi ostavili svoje stvari.

- Dečaci su samo hteli da ostave rančeve i opremu, da ne bi sve to nosili sa sobom, nisu ometali čas fizičkog, niti uznemiravali nikog od učenika - tvrdi majka.

Problem je nastao onda, kada su dečaci koji su u tom trenutku imali čas fizičkog burno reagovali i negodovali zbog prisustva dečaka.

- U tom momentu, dečak, najkrupniji od njih kreće da ih tera. Jedan od drugara moga sina beži istog trenutka. Penje se uz stepenice i odlazi. Pošto je naš sin ostao tu, dečak je njega oborio na stepenice, uhvatio ga za duksericu i šutirao u predelu leđa i butine - kaže majka dečaka.

Odsustvo reakcije zaposlenih

Prema rečima ove majke, još veći problem je to što niko od zaposlenih u školi nije reagovao, već su, kako tvrdi, opomenuli njeno dete, uz konstataciju "šta on traži u školi pre početka nastave?".

- Dodatni problem nastao je u vidu odsustva reakcije zaposlenih u školi. Oni su se oglušili o pritužbe mog deteta i to sa napomenama da nema šta da traži u školi pre početka nastave! Inače, bbio je tu jer je mlađeg brata doveo na pretčas, nikog nije uznemiravao. Kada je moj suprug otišao u školu, naišao je na nerazumevanje i odustvo interesovanja razrednog starešine, jer je baš u tom trenutku zvonilo za početak časa - priča nam.

Ni u zbornici, kaže, niko nije bio spreman za razgovor.

- Pošto u zbornici nije bilo osobe koja je bila spremna za razgovor, suprug je otišao kod razrednog starešine dečaka koji je izvršio nasilje, a ona ga je uputila na razrednu koja je već otišla na svoj čas. Tako da od razgovora sa nastavnicama, nije bilo ništa! Dakle, mog supruga, suštinski niko nije ni saslušao - kaže ona.

"Nasilja nije bilo"

Oko 20 sati, roditelji deteta su dobili poziv od direktorke škole, koja ih je obavestila da je pregledala snimak sa video nadzora i da tvrdi da do vršnjačkog nasilja nije došlo.

- Nekoliko minuta kasnije naše dete došlo je iz škole, objašnjavao nam je situaciju vidno uznemiren zbog svih dešavanja, a najviše ga je povredilo saznanja da je njegova priča neosnovana. Moje dete ima povrede na leđima i butini, zar to nije dovoljan dokaz? Suprug i ja smo ga odvedili kod lekara, gde je utvrđeno da je pretrpeo udarac u predelu leđa i butine - priča nam majka.

"Blic" je imao uvid u lekarski izveštaj sačinjen u Institutu za majku dete "Dr Vukan Čupić".

Uznemirujući video snimak

Nakon svega, roditelji deteta otišli su u školu, kako bi pogledali snimak sa video nadzora i potvrdili navode svoga deteta.

- Sutradan odlazimo u školu, puštaju nam snimak na kom nema nasilja, ali mi iz priče znamo da se to dogodilo nekoliko minuta ranije. Zahtevali smo da se premota i tek tada videli uznemirujići snimak. Svi bi to znali dan ranije da su ga saslušali, pogledali, uvažili, pitali, radili svoj posao, sporoveli procedure! - ogorčena je ova majka.

Vaspitno-disciplinski postupak u toku

U OŠ "Braća Jerković" iz Železnika potvređeno nam je juče da je do nasilja došlo.

- Mi smo istog dana obavešteni o tome. Škola je odmah počela da preduzima sve neophodne radnje za koje je obavezuje protokol o postupanju u takvoj situaciji. Obavešteno je i Ministarstvo prosvete, i mi na tom slučaju aktivno radimo. Poštujemo Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i sve ostale protokole prediđene zakonom. Događaj je evidentiran i vaspitno-disciplinski postupak je u toku - rečeno je "Blicu" u ovoj školi.

(Espreso/Blic)