Jugoslav Nikolić, Foto: Printscreen/RTS

VREMENSKA PROGNOZA

EL NINJO NAM DONOSI JEDNO OD NAJTOPLIJIH LETA: Direktor RHMZ otkrio koliko TROPSKIH DANA ćemo imati

Najpre kaže da je u Srbiji prognozirano toplije proleće sa srednjom sezonskom temperaturom vazduha za 1 stepen iznad proseka

Objavljeno: 15.03.2023. 13:09h > 13:19h

Za nedelju dana kalendarski počinje proleće, a u trenutku dok govorimo o njemu u Srbiji je zahladnelo, duva vetar i pada kiša koja će danas i sutra i u onim krajevima u kojima nije preći u sneg.

Ono što je dobro jeste da se sa ovakcim vremenom treba strpeti još malo jer nas, kako kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkoh zavoda (RHMZ) verovatno čeka i jedno od najtoplijih leta.

Kako prof. Nikolić kaže, konkretno Srbiju čeka od 30 do 55 tropskih dana toko juna, jula i avgusta.

Najpre kaže da je u Srbiji prognozirano toplije proleće sa srednjom sezonskom temperaturom vazduha za 1 stepen iznad proseka.

- Očekivane vrednosti srednje sezonske temperature vazduha su od 11 do 14 stepeni u nizijama i od 3 do 8 stepeni u višim predelima. Prognozirano je od 12 do 20 letnjih dana sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni uz suficit padavina i ukupnu sezonsku količinu od 140 do 190 mm kiše u nizijama, a u brdsko-planinskim predelima od 200 do 280 mm - navodi prof. Nikolić.

Na pitanje da li završavamo sa mraznim jutrima i snegom za ovu sezinu, on podseća da su za mart mesec uobičajne česte promene i smene toplog i hladnog vremena.

- Juče su maksimalne temperature u pojedinim delovima Srbije dostigle i od 21 do 23 stepena, kao u oblasti zapadne Srbije, Srema i Bačke, uz košavu u Podunavlju, Pomoravlju i Vojvodini. Već noćas do naših krajeva pristiglo je jače naoblačenje s kišom, i osetno hladniji vazduh. Maksimalne temperature danas biće samo 4 stepena na severozapadu do 12 stepeni na jugoistoku zemlje sa tendencijom daljeg pada temperature posle podne i uveče - kaže prof. Nikolić.

FOTO: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić
FOTO: Nenad Kostić
FOTO: Nenad Kostić
FOTO: Nenad Kostić
FOTO: Nenad Kostić
FOTO: Nenad Kostić

Večeras nove snežne padavine

Snega je, kako navodi, juče bilo samo na visokim planinama. Na Кopaoniku je bilo oko 30 centimetara, ali se danas očekuju nove snežne padavine.

- One će biti intenzivnije posle podne i uveče u planinskim predelima južne i jugozapadne Srbije uz stvaranje odnosno povećanje visine snega za 10 do 20 centimetara, lokalno i više. Krajem dana sa padom temperature kiša će preći u sneg mestimično i u nižim predelima, pa se tokom noći, između 15. i 16. marta, odnosno između srede i četvrtka, očekuje lokalno stvaranje manjeg snežnog pokrivača visine do 5 centimetara u centralnoj i južnoj Srbiji - precizira direktor RHMZ.

U Beogradu se očekuje kiša, a uveče je u pojedinim delovima grada moguća i kratkotrajna susnežica uz osetni pad temperature.

- Počeće da duva jak i olujni severni i severozapadni vetar sa najjačim udarima u Vojvodini, istočnoj Srbiji i na planinama. U planinskim predelima se očekuje i vejavica, odnosno stvaranje snežnih nanosa. Slab sneg se još u četvrtak ujutro očekuje na jugu i istoku Srbije, a zatim će do kraja sedmice biti suvo uz razvedravanje. Slab jutarnji mraz prognozira se od četvrtka do subote, od 16. do 18. marta uz minimalne temperature od -3 do 2 stepena, dok će u nedelju, 19. marta biti uslova samo za slab prizemni mraz. Naredne sedmice, od 20. do 27. marta, doći će do porasta i jutarnjih i dnevnih temperatura koje će ponovo dostići 20 stepeni, ali statistički gledano, nije neuobičajno ni da krajem marta ili u aprilu jaka zahlađenja ponovo uslove kratkotrajnu pojavu mraza u jutarnjim satima - podseća sagovornik.

A, šta nas čeka na leto i kakvo?

- Tokom letnjih meseci sve je više toplih rekorda. Prethodno leto, 2022. u Srbiji je bilo treće najtoplije od početka meteoroloških merenja, ali je u Evropi bilo rekordno toplo, pre svega zahvaljujući intenzivnim toplotnim talasima koji su se sa severa Afrike u više navrata preko jugozapadne Evrope širili ka unutrašnjosti kontinenta. Klimatolozi širom sveta već su upozorili da će i nastupajuće leto biti jedno od najtoplijih, pre svega zahvaljujući „povratku“ El Ninja - kaže prof. Nikolić i objašnjava šta je El Ninjo:

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Profimedia
FOTO: Aleksandra Čolić

- El Ninjo je topla faza ENSO oscilacije – radi se o promenama temperature površinskih voda ekvatorijalnog dela centralnog i istočnog Pacifika, koje širom planete utiču na obrasce padavine i sisteme pritiska (ciklone i anticiklone), ali i na celokupnu razmenu energije u sistemu okean – atmosfera. Кada su temperature okeana iznad proseka, ENSO oscilacija je u toploj fazi što nazivamo El Ninjo, a samim tim je i verovatnoća za globalno toplije leto znatno veća. U Srbiji se tokom juna, jula i avgusta očekuje od 30 do 55 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni, dok će količina padavina biti prosečna - od 150 do 260 mm kiše u nizijama i od 210 do 280 mm u višim predelima.

Bonus video:

(Espreso / Telegraf)