Mira Murati, Foto: JP Yim / Getty images / Profimedia

žena!

PRELEPA ALBANKA JE DOKAZ DA ŽENE IDU U KORAK SA JAČIM POLOM: Mira ruši sve PREDRASUDE, a evo i čime se BAVI

Mira je donela potpuno nove i vredne doprinose razvoju veštačke inteligencije

Objavljeno: 13.03.2023. 15:56h

Da žene polako, ali sigurno, idu u korak sa jačim polom kada je u pitanju biznis, dokaz je tamnooka lepotica albanskog porekla - Mira Murati.

Mira je donela potpuno nove i vredne doprinose razvoju veštačke inteligencije, a njeno ime je priznato i cenjeno u visokim krugovima sveta tehnologije.

Trenutno je šef u "OpenIA", vodećem Institutu tehnologije.

Murati je "mozak operacije" kada je u pitanju najnovija aplikacija "ChatGPT", revolucionarni model veštačke inteligencije, koji može da omogući promenu u načinu na koji živimo i radimo.

Veštačka inteligencijafoto: Profimedia

Murati je rođena 1986. u malom gradu u Albaniji.

Od ranog detinjstva bila je fascinirana tehnologijom i naukom, te je nakon srednje škole pohađala studije kompjuterske nauke na Univerzitetu u Tirani, gde je diplomirala sa počastima.

Nakon završetka osnovnih studija, preselila se u Ameriku i dobila master diplomu Instituta tehnologije u Masačeutsu.

Karijera

Murati je u svet tehnologije uplovila 2016, kada se priključila "OpenAI" firmi, gde je brzo stekla ime za sebe i pokazala se kao vrlo talentovan i kreativan inženjer.

Od 2019. na pozicije je šefa u firmi, a njeno najveće dostignuće je pokretanje "ChatGPT" lingvističke vrste veštačke inteligencije koja može da vrši "ljudski razgovor" sa korisnicima.

Iako su ga mnoge škole zabranile, a "Google" oglasio "šifru crveno", u strahu da će biti poslovno ugrožen, "Microsoft" je najavio investiciju od deset milijardi dolara.

Mira je ovako govorila na tu temu:

- Revolucija kroz koju ćemo proći jeste velika, ali nije opasna, kako mnogi smatraju. Tačno je da će neki poslovi biti izgubljeni, ali zameniće ih novi. Ja sam optimistična.

Mira Muratifoto: JP Yim / Getty images / Profimedia

Jako sam ponosna na moje "čedo", nisam očekivala ovaj nivo uspeha, zapravo, dvoumila sam se da li da ga uopšte "pustim u svet". Vrlo sam radoznala u kom smeru će otići - naglasila je ona.

Ova inovativna, inspirativna žena kaže da je ovo jedinstven momenat u istoriji koji bi trebalo da prihvatimo: tehnologija nas oblikuje i mi oblikujemo nju. Etička i moralna zabrinutost je opravdana i vrlo realna, ali je naglasak na tome šta veštačka inteligencija poput ove može da uradi za društvo u benefitnom smislu.

- Veštačka inteligencija može biti iskorišćena u pogrešne svrhe, ukoliko padne u loše ruke, to je tačno. I onda se nameće pitanje kako da to sprečimo a da joj istovremeno omogućimo globalni pristup? Kako da je uskladimo sa ljudskim vrednostima?

Zato mi je bitno da okupim što više filozofa, naučnika, umetnika, ljudi iz društveno-socijalnih zanimanja, kako bi mi pomogli da sagledam širu sliku, bila je iskrena za "Linkedin".

Privatan život

O Miri se vrlo malo zna, ovo je sve što je govorila o svom privatnom životu:

- Omiljena pesma mi je "Paranoid Android" od "RadioHead", toliko je slojevita i lepo prikazuje odnos društva i tehnologije. Nije nešto poletna ali je prelepa i umno provokativna.

Knjigafoto: Profimedia

Najdraža knjiga joj je "Duino Elegies", kolekcija pesama od Marije Rilke, a kada se radi o filmskoj industriji tu izdvaja "A Space Odyssey".

- Taj film mi kontinuirano intrigira maštu, magnifikovan je - kaže ona.

Verujemo i da će ova grandiozna žena nastaviti da intrigira svet i pretvara maštu u stvarnost.

(Espreso/ Ona.rs)