Stanimir i Stanimirka, Foto: Printscreen / Kupindo

STANIMIR I STANIMIRKA

AKO STE ŽIVELI U JUGOSLAVIJI, SIGURNO IH SE SEĆATE: Bili su najvoljeniji BATA I SEKA, a da li znate njihovu TAJNU?

U to vreme Stanimir i Stanimirka bili su deo novogodišnjih paketića

Objavljeno: 13.03.2023. 12:27h

Ukoliko ste dok ste odrastali imali ove igračke, onda možda i znate njihovu tajnu – bata i seka zapravo su kasice za štednju iz šezdesetih i sedamdesetih godina, koje su bile zaštitni znak Beobanke.

Dve male gumene figure dečaka i devojčice obučene u srpsku narodnu nošnju koje su bile i igračke i kasice hiljadama dece širom Jugoslavije, zvale su se Stanimir i Stanimirka. On je imao šajkaču, ona kosu upletenu u kike, a oboje su imali i torbicu prebačenu preko ramena.

Novčići su se ubacivali kroz prorez na Stanimirovoj šajkači, a Stanimirki je prorez bio na razdeljku. Kada se kasica napuni sitninom, jedini način da se dođe do novca bio je da se lutkici skine glava.

foto: Printscreen / Kupindo

Ideja bankara koja se krila iza Stanimira i Stanimirke bila je jednostavna – kroz igru i zabavu mali pioniri učili su da štede i budu odgovorni prema svakom dinaru.

U to vreme Stanimir i Stanimirka bili su deo novogodišnjih paketića koje su delili sindikati, ali do njih se dolazilo i tako što bi Beobanka rado delila simpatične figure svojim malim štedišama.

Mnogi su ih sačuvali kao drage uspomene, sa kojima se danas igraju i njihova deca i unuci.

(Espreso / Istorijski zabavnik)