Mekike, Foto: Profimedia

recept za longoš

ORIGINALAN RECEPT ZA MAĐARSKE MEKIKE: Pecivo od kojeg ide voda na usta, tajna je u PRELIVU! (VIDEO)

Isprobajte ovaj recept

Objavljeno: 11.03.2023. 15:58h

Profesionalni mađarski kuvar otkrio je kako se prave njihove mekike, koje su poznate pod nazivom longoš. On je objasnio da ih posle prženja premažete smesom od maslinovog ulja i belog luka i imaćete ukusan obrok.

Sastojci:

  • 400 ml mlakog mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 g pavlake
  • 2 jajeta
  • 1 kg brašna

Još:

30 ml maslinovog ulja 6-7 čenova belog luka 1 kašičica soli kečap majonez tvrdi sir

Priprema:

U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, mleko, šećer, pavlaku, jaja i brašno. Mutite dok se ne formira testo, pa dodajte so. Nastavite da mutite.

Pokrijte i ostavite nekih 40 minuta na toplom da nadođe. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na 9 delova, pa oblikujte loptice.

Pokrijte krpom i ostavite još 10-20 minuta. Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, so i mleveni beli luk. Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi. Tako uradite sa svim lopticama testa.

Vruće mekike premažite smesom od maslinovog ulja i belog luka, pa preko pospite rendani sir, pa sipajte malo kečapa i majoneza.

(Espreso / Informer)