Slanina, Foto: Printscreen/TikTok/flavorgod

sjajno

AKO VAM PRSKA ULJE IZ TIGANJA DOK PRŽITE SLANINU DODAJTE SAMO MALO OVOGA: Niste ni svesni KOLIKU MOĆ IMA (VIDEO)

Naime, da biste sprečili ovako nešto postoji par malih trikova, obavezno ih isprobajte

Objavljeno: 10.03.2023. 22:00h

Prženje na ulju ume da bude jako neuredni+o i iscrpno za svaku domaćicu. Ne zbog samog čina prženja hrane već zbog onoga što sledi osle, a to je ribanje šporeta i svega oko njega.

Naime, da biste sprečili ovako nešto postoji par malih trikova, obavezno ih isprobajte.

foto: Printscreen/RTS

Kako se pojedina jela, da bi bila hrskava, moraju spremati baš na jakoj vatri, nije moguće smanjiti plamen, a da hrana bude pripremljena baš onako kako ste želeli.

Na sreću, ljudi su radoznali i skloni eksperimentisanju, pa su pojedinci otkrili sjajne trikove kojima su rešili ovakve probleme.

Korisnik Tik Tok-a, koji je na pomenutoj društvenoj mreži upisan kao “FlavorGod”, podelio je sasvim jednostavan, ali delotvoran savet kako da sprečite prskanje ulja prilikom prženja.

Sve što je potrebno jeste da ulijete vodu u tiganj.

– Dodavanje vode tokom kuvanja čini slaninu hrskavom i sprečava prskanje ulja – rekao je on.

Mnogi su se pitali kako to da se voda ne meša sa uljem u tiganju i kako baš ona ne dovodi do prskanja, što se inače dešava. Autor videa je objasnio kako voda proključa pre nego što se masnoća sa slanine istopi i pređe u tečno stanje.

Dodaje da je slaninu uvek bolje peći u tiganju nego u rerni jer je proces pripreme mnogo brži, a slanina bude hrskavija i ukusnija.

Mnogi su komentarisali ovaj video, dajući i neke sopstvene predloge, poput pranja slanine pre pečenja, čime se takođe sprečava prskanje

Drugi problem kada je u pitanju priprema hrane na visokim temperaturama, jeste zagorevanje, što hrani kvari ukus.

Jedna korisnica Tik Tok-a, upisana kao “DaraKarhu”, rekla je kako je dovoljno da pre prženja, u tiganj sa zagrejanim uljem isečete jednu šargarepu. Naime, ovaj trik zaista radi, jer je šargarepa puna vode i upijaće veliku količinu toplote.

(Espreso/Večernji list)