Majonez, Foto: Profimedia

RECEPT

SAVRŠENI POSNI MAJONEZ KOJEM NEĆETE MOĆI DA ODOLITE: Pravi se od namirnice koju već IMATE U KUĆI

Bez jaja i bez aditiva, sa dodatkom koji mu obezbeđuje poseban ukus

Objavljeno: 08.03.2023. 08:23h

U danima posta mnogima je teško da se odreknu majoneza, omiljenog dresinga koji se lako kombinuje sa pecivima i kuvanim jelima.

Ukoliko postite, a voleli biste da obogatite obrok majonezom, isprobajte recept za ovaj dresing od kuvanog krompira, ulja, senfa, vode i malo belog vina.

Sastojci:

3 krompira srednje veličine

kašičica senfa

sok od limuna

5 kašika hladne vode

150 ml ulja

2 kašike belog vina

so

Priprema:

Krompir operite i skuvajte, pa ga oljuštite tek kad se prohladi. Za pripremu majoneza važno je da krompir ne bude sasvim hladan, ali isto tako ne sme da bude ni previše topao.

Oljušten krompir spustite u stakenu teglu, pa dodajte so, senf, limunov sok i hladnu vodu. Mutite štapnim mikserom sve dok se sastojci ne sjedine. Tad ulijte ulje, pa mutite na manjoj brzini sve dok ne dobijete gust majonez. Na kraju dodajte dve kašike belog vina, pa mutite još par minuta.

Ovako pripremljen majonez može da stoji nekoliko dana u frižideru. Služite ga uz posno pecivo, pirinač, kinou ili krompir ili ga koristite za pravljenje posnih obrok-salata.

Prijatno!

(Telegraf.rs)