Voće, Foto: Aleksandra Čolić

oprezno

1 VOĆKA KOJU SVI REDOVNO JEDETE DOVODI DO VISOKOG ŠEĆERA U KRVI: Nikako NEMOJTE da je UNOSITE NA OVAJ NAČIN

Dijetetičar Sakman savetuje da bi šljive trebalo jesti u salati, uz jogurt i borovnice kako bi njihov efekat bio potpun

Objavljeno: 07.03.2023. 18:00h > 18:03h

Iako je voće u bilo kom obliku uvek dobra preporuka, postoji ono sa kojim morate da povedete računa zbog svog zdravlja..

Studija koju su sproveli stručnjaci Programa integrativne i biomedicinske fiziologije i Odeljenja za nutricionizam i kineziologiju na Univerzitetu u Pensilvaniji posmatrali su žene u postmenopauzi koje su jele šest, odnosno 12 šljiva dnevno tokom 12 meseci i žene koje nisu konzumirale ovo voće.

foto: Printscreen/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo

- Naši nalazi sugerišu da konzumiranje šest do 12 šljiva dnevno može da smanji proinflamatorne medijatore koji mogu da doprinesu gubitku koštane mase kod žena u postmenopauzi - kaže dr Džanhavi Damani, vodeći autor studije.

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim jedinjenjima kao što su fenolna kiselina, flavonoidi i karotenoidi može da pomogne u prevenciji osteoporoze.

- Šljive sadrže polifenole koji mogu da smanje upalu i oksidativni stres, a upravo upala i oksidativni stres doprinose gubitku koštane mase - kaže dijetetičar Kelsei Sakman.

foto: Profimedia

- Šljive imaju mnoštvo nutritivnih prednosti; pune su minerala, vitamina K, fenolnih jedinjenja i dijetetskih vlakana.

Ona, ipak, upozorava da pored brojnih prednosti šljive mogu da sadrže i veću količinu šećera:

- Kad jedete šljive, kombinujte ih sa mastima ili proteinima kako biste sprečili nagli skok šećera u krvi.

Dijetetičar Sakman savetuje da bi šljive trebalo jesti u salati, uz jogurt i borovnice kako bi njihov efekat bio potpun.

Uz ovu preporuku koju sugeriše studija, možete se posavetovati i sa vašim lekarom.

(Espreso/Telegraf)