Ilustracija, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE NAJZDRAVIJA ISHRANA NA SVETU: Zbog ovoga LJUDI nemaju NI PRITISAK, NI HOLESTEROL, A NI KILOGRAME

Mediteranska dijeta se oslanja na kulinarske prakse južne Evrope, severne Afrike i mediteranskog Bliskog istoka. Ovaj plan ishrane se prvenstveno sastoji od hrane koja je bila geografski dostupna u tim regionima pre globalizacije. Obrazac ishrane je prvobitno uključivao Pouzdani izvor lokalno uzgajane i sezonske sveže namirnice

Objavljeno: 01.03.2023. 13:30h > 13:53h

Mediteranska ishrana je prvenstveno ishrana usmerena na biljke, bogata biljnim izvorima masti, uz doprinose ribe, živine i ograničene količine mlečnih proizvoda.

Već godinama se na mediteranski način života gleda zbog njegovih zdravstvenih prednosti. Ishrane bogate voćem, povrćem, ribom i zdravim mastima i sa malo prerađene hrane su dobre za nas - posebno za naša srca.

Pokazalo se da pridržavanje plana ishrane kao što je to u zemljama poput Grčke, Italije, Krita i nekih delova Bliskog istoka smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Takođe je povezan sa smanjenim rizikom od raka, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih inflamatornih bolesti. Pouzdani izvor Američkog udruženja za dijabetes (ADA) takođe preporučuje dijetu za upravljanje dijabetesom.

Šta je mediteranska dijeta

foto: Profimedia

Mediteranska dijeta se oslanja na kulinarske prakse južne Evrope, severne Afrike i mediteranskog Bliskog istoka. Ovaj plan ishrane se prvenstveno sastoji od hrane koja je bila geografski dostupna u tim regionima pre globalizacije. Obrazac ishrane je prvobitno uključivao Pouzdani izvor lokalno uzgajane i sezonske sveže namirnice.

Savremeni mediteranski obrazac ishrane uključuje Pouzdani izvor sledeće grupe namirnica.

Visok unos:

mahunarke voće orasi Integralne žitarice maslinovo ulje bilje i začini za zamenu soli povrće Nizak do umeren unos:

riba mlečni proizvodi crno vino, često uz obroke Mali unos:

Zasićene masti meso slatkiši živina prerađena hrana

(Espreso/healthline)