Začini, Foto: Espreso

VAŽNO

SRBI OVAJ ZAČIN ČUVAJU MESECIMA, A NE ZNAJU ZA OPASNOST: Evo šta se sa njim dešava posle SAMO PAR DANA

Morate znati

Objavljeno: 27.02.2023. 22:30h

Naučnici kažu da treba obratiti pažnju na to i čuvati ovaj začin pravilno kako bi zadržao svoja svojstva i ukus, a mnogi ga ostavljaju gde stignu i često ga pohrane u prozirne plastične mlince što baš i nije najbolja ideja.

Kada je u pitanju pospremanje i čuvanje hrane, mislimo da manje-više znamo sva pravila - hleb treba stajati na suvom mestu, mlečni proizvodi u frižideru, krompir i luk negde gde nema puno prirodnog svetla... No, jeste li se ikada pitali kako se čuva mleveni biber?

Naučnici kažu da treba obratiti pažnju na to i čuvati ovaj začin pravilno kako bi zadržao svoja svojstva i ukus, a mnogi ga ostavljaju gde stignu i često ga pohrane u prozirne plastične mlince što baš i nije najbolja ideja.

Mleveni biber trebalo bi se čuvati u kuhinjskom elementu, daleko od sunčeve svetlosti koja može uništiti ukus i aromu, i najbolje bi bilo da stoji u drvenom mlincu - tako to rade u svim boljim restoranima.

foto: Yakov Oskanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Mleveni ili praškasti začini obično imaju rok trajanja od 2-3 godine.

To su: mleveni đumbir, beli luk u prahu, mleveni cimet, mleveni čili, mlevena kurkuma, biber mleveni kardamom, mlevena paprika, zdrobljene pahuljice crvene paprike, mešavine začina.

Celi ili ne-mleveni začini imaju najduži rok trajanja, jer je manja površina izložena vazduhu, svetlosti i vlazi. To im omogućava da zadrže svoja aromatična ulja i jedinjenja ukusa duže od ostalih začina.

Ako se pravilno čuvaju, celi začini mogu trajati do 4 godine.

To su: cela zrna bibera, korijander, seme senfa, seme komorača, seme kima, jednodelni muškatni oraščić ,orah karanfilić, štapići cimeta, cela sušena čili paprika, limunska trava.

Ukoliko konzumirate pokvareni začin verovatno vam neće pozliti.

Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datume tokom kojih zadržavaju najizraženiji ukus i kvalitet.

Ako niste sigurni koliko dugo imate začine, možete utvrditi da li su spremni za jelo ispitivanjem njihovog mirisa i ukusa.

(Espreso/UNILAD)