Krofne, Foto: Bakina Kuhinja

UKUSNO

TURSKE DOMAĆICE SE UTRKUJU OKO RECEPTA ZA OVE KROFNE: Imaju skroz NEOBIČAN NAZIV, a ukus je da se raspametite

Krofne koje turske domaćice rado posluže godtima! Evo kako se previ Hanumin pupak...

Objavljeno: 10.02.2023. 21:33h

Ovu orijentalnu poslasticu, za koju tvrde da je nastala u sultanovom haremu, posebnom čini način prženja.

foto: Bakina Kuhinja

Sastojci:

Za testo:

100 g maslaca (margarina)

2 jajeta

1 kašika šećera

1,5 čaša vode

2 čaše brašna

1/2 paket praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1 kašika gustina

Za prženje:

2 čaše ulja

Za šerbet:

1,5 čaša šećera

2 čaše vode

sok od pola limuna

Priprema:

Najpre se skuva šerbet: pomešati vodu i šećer i staviti da se kuva, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.

U drugu šerpu sipati vodu za testo, šećer, so i maslac i staviti da se zagreva. Kad se maslac sasvim otopi, dodati brašno prosejano s praškom za pecivo i gustin, te uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta.

Skinuti testo s ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umešati.

Od testa uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).

Ulje za prženje staviti u dublji tiganj i u hladno ređati kolačiće. Kad se tiganj napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mlevenim pistaćima ili lešnicima.

Ako ima više testa pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.

(Espreso/Lepa i Srećna)