Vanilice na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

POSLASTICA

DODAJTE OVAJ SOK U VANILICE I OD SADA ĆETE IH STALNO TAKO SPREMATI: Prave STARINSKE na kojima su odrasle GENERACIJE

I danas se često sprema na slavama, naročito kada je post

Objavljeno: 04.02.2023. 13:25h

Svi se rado sećaju kolača iz detinjstva - vanilica.

Naše bake redovno spremaju tu poslasticu.

I danas se često sprema na slavama, naročito kada je post.

Ovaj starinski recept ćete odmah zapisati.

foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

Sastojci

Potrebno je:

200 g masti

3 kašike šećera

1 jaje

foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

1 žumance

1/2 limuna - sok

1 limun - kora

450 g brašna

2 kesice vanilin šećera

foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

250 g šećera u prahu

250 g džema od šljiva

Priprema

Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).

Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.

Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.

foto: Printscreen/Youtube/ Milin Kuvar

Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.

U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.

(Espreso/Recepti.com)