Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

UKUSNO

DODAJTE OVO U PODVARAK I BIĆE JOŠ UKUSNIJI: Imaćete ručak ZA MEDALJU (RECEPT)

Ništa ukusnije nećete probati.

Objavljeno: 03.02.2023. 12:26h > 13:33h

U nastavku vam donosimo recept za gurmanski podvarak sa svežim mesom.

Sastojci

ulje 270 ml

crni luk 1 glavica

praziluk 100 g

svinjsko meso 500 g

dimljena mesnata slanina 200 g

dimljena svinjska pečenica 200 g

voda 100 ml

aleva paprika 1 kašika

vegeta (opciono) 1 kašičica

biber 1 kaščica

beli luk 3 čena

lovorov list 3-4

kiseli kupus 2 kg

foto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Priprema

U 70 ml ulja dodajemo iseckani crni luk, praziluk, vodu, opciono kašičicu vegete, alevu papriku, seckani beli luk. Dinstamo sve oko desetak minuta na jačoj vatri. Zatim dodajemo svinjsko mesa koje je isečeno na kockice kao za gulaš. Nastavljamo dinstanje na umerenoj temperaturi oko 25-30 minuta. Potom tome dodajemo isečenu na kocke dimljenu mesnatu slaninu i dimljenu svinjsku pečenicu. Dinsta se još 10 minuta. Uporedo možemo pripremati kupus na drugoj ringli. Kupus najpre uvek dobro operem i pustim da malo odstoji u vodi da bi se izvukao višak kiselosti i slanoće, potom dobro ocedim od vode kada ga isečem jer mora da bude suv. Možemo koristiti glavicu kiselog kupusa koju ćemo u tom slučaju iseckati ili možemo koristiti ribanac. Zagrejemo 150 ml ulja, pa u vruće spuštamo seckani kupus, smanjujemo na srednju temperaturu uz često mešanje, pržimo oko 15 minuta, pa dodajemo biber, ja stavljam kašičicu, ali može naravno i više - ko voli da zabiberi :). Dinstamo kupus još 20 minuta uz često mešanje. Pred kraj dodajemo 3-4 lovorova lista. Kada je kupus gotov sjedinimo ga sa pripremljenim mesom i sve dobro promešamo. Mala napomena - probamo kupus kako bi znali da li je potrebno dodavanje još vegete ili začina, uglavnom to nije potrebno. Kada se ovako u jelo dodaju slanina i pečenica, uzimamo u obzir da će pustiti dodatnu slanoću, tako da ako je to dodatno mesce previše slano (što je kod mene bio slučaj), ne dodajemo vegetu, odnosno ne dodaju se ni so ni vegeta u jelo, nema potrebe. Ali svakako proveravamo ukus pre ubacivanja u rernu. Sve pomešano preručimo u zemljani sud ili tepsiju, prelijemo sa još 50 ml ulja i prekrijemo alu folijom. Foliju probušimo viljuškom na 3-4 mesta, da bi para mogla da izlazi. Stavljamo u vruću rernu i pečemo sat vremena na 200 stepeni, zatim skidamo foliju, smanjujemo temperaturu na 180 stepeni i pečemo još 30 minuta.

Prijatno!

(Espreso/Recepti.zena)