Džejn Fonda, Foto: Printscreen/Youtube/ Paramount Pictures

paŽnja

BILA JE NA VRHUNCU SLAVE, PA JE SAZNALA DA JE NA IVICI ŽIVOTA I SMRTI: Zbog OVOG je mislila da neće DOŽIVETI 30-TU

Džejn je objasnila da se njen poremećaj u ishrani u početku činio "bezazleno". A onda je počela, kako je rekla, "da se prejeda i da se čisti"

Objavljeno: 03.02.2023. 17:23h

Džejn Fonda (85) mlada je započela glumačku karijeru, a pritisak koji je trpela zbog akcenta koji se stavljao na fizički izgled doveo je do toga da je patila od bulimije i anoreksije.

"Bila sam bulimična i anoreksična, odjednom sam postala kao starleta. Toliko je naglasak bio na tome kako izgledaš i to je bio okidač, konstantan okidač za mene. U svojim 20-im godinama sam počela da se bavim glumom. Bolovala sam od bulimije i to je bilo veoma, veoma teško. Vodila sam tajni život. Bila sam veoma nesrećna. Mislila sam da neću doživeti 30. godinu", ispričala je sada glumica u jednoj američkoj emisiji.

Džejn je objasnila da se njen poremećaj u ishrani u početku činio "bezazleno". A onda je počela, kako je rekla, "da se prejeda i da se čisti".

FOTO: Printscreen/Youtube/ Paramount Pictures
FOTO: Printscreen/Youtube/ Paramount Pictures
FOTO: Printscreen/Youtube/ Paramount Pictures
FOTO: Profimedia

"'Zašto ne bih mogla da pojedem ovaj sladoled ili tortu, a onda ću ga jednostavno povratiti?'. Tako sam razmišljala. Ono što ne shvatate je da to postaje užasna zavisnost koja preuzima vaš život", objasnila je, te dodala da je to uticalo i na to da nije mogla da ostvari ozbiljnu emotivnu vezu jer je vodila tajni život.

"Vaš dan izgleda tako što jedete hranu, a zatim je povratite, što zahteva da budete sami i da niko ne zna šta radite. Zavisnik ste i usamljeni se u tome. Ako staviš bilo kakvu hranu u sebe, želiš da je se rešiš. Većinu svog života radila sam na prevazilaženju osuđivanja, objektivizacije i osuđivanja, nesvesnog osećaja da nisam dobra ako nisam mršava. To je bio generacijski problem za mnoge muškarce uzrasta mog oca, ta objektivizacija žena, i trebalo mi je mnogo vremena da to prevaziđem", iskrena je bila čuvena glumica.

Bile su potrebne decenije da Džejn Fonda shvati uticaj koji je njen poremećaj u ishrani zapravo imao na njeno telo i kvalitet života, kako je starila, pa je počela u većoj meri da konzumira alkohol.

"Mislite da možete da se izvučete kada ste mladi, jer je vaše telo mlado. Kako starite, danak koji vam uzima postaje sve gori i gori. Potrebni su bili dani, a nekad i najmanje nedelju dana, da se oporavim od jednog jedinog pijanstva. I nije to samo umor, nego postaješ neprijateljski nastrojen. Sve nevolje u koje sam upala desile su se zbog tog besa i tog neprijateljstva. A onda je došlo do tačke u mojim 40-im godinama kada sam pomislila: 'Ako nastavim ovako, umreću'. Živela sam veoma ispunjen život. Imala sam decu, muža, imala sam dva muža do tada, bavila sam se političkim radom, radila sam sve te stvari. I moj život je bio važan. Ali ja sam postajala sve manje i manje sposobna da nastavim", ispričala je Fonda, koja je sama prolazila kroz proces oporavka i odvikavanja. Ona se odlučila za metodu "hladne ćurke", koja ne podrazumeva postepeno odvikavanje od poroka i loših navika, već radikalnu odluku i ostavljanje istih "preko noći".

"Nisam znala da postoje grupe kojima možeš da se pridružiš, nisam tada još uvek znala ništa o tome. I niko o tome nije pričao. Odlučila sam se za "hladnu ćurku" i bilo je zaista teško. Ali činjenica je da što više udaljenosti možete da postavite između sebe i poslednjeg pijanstva, to je bolje. Postaje sve lakše i lakše", rekla je ona.

Džejn Fonda je nedavno otvoreno govorila i o zdravstvenim problemima sa kojima se sada suočava - slavna glumica je, naime, obolela od non-Hočkin limfoma i počela je sa lečenjem hemoterapijama.

Glumica je ranije već bolovala od karcinoma - govorila je da joj je uklonjeno više karcinoma kože, a zatim i nekoliko dobroćudnih tumora u dojkama.

"Znam da mi nije ostalo još mnogo. Ne bojim se smrti, spremna sam da umrem. Imala sam divan život", rekla je ona krajem prošle godine.

(Espreso)