Halva, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

fantastična

RECEPT ZA HALVU SA BLISKOG ISTOKA, KRALJICU MEĐU KOLAČIMA: Pravi se iz NIČEGA i savršena je za "krizne situacije"

Nezaobilazna je u veganskoj ishrani i kao zdrav dezert u vreme posta

Objavljeno: 27.01.2023. 17:00h

Alva ili halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka. Alva, kao poslastica, je najviše raširena po arapskim zemljama i na Balkanu. Ime alva dolazi iz arapske reči halva, šta znači slatkiš. To je slatko jelo od pšeničnog brašna, masti i meda ili od susama, brašna, meda ili šećera. Ovaj stari, najobičniji, recept jedan je od onih za “krizne situacije” – kad iz “ničega” napravite nešto.

Naravo, uz brašno, ulje i šećer od kojih se pravi, ova poslastica nikako se ne računa u zdravu hranu, te se njeno pravljenje preporučuje u izuzetnim situacijama: ako hoćete da probate nešto jednostavno što još nIste ili ako želite da se prisetite starih mirisa i ukusa.

Sastojci:

-čaša ulja -dvije čaše brašna -malo maslaca

Za šerbet:

-jedna čaša šećera -dve čaše vode -možete dodati i kašiku meda

Način pripreme:

U veću šerpu stavite ulje, ostavite da se dobro zagreje. Potom dodajte brašno. Smanjite vatru. Brašno pržite polako sve dok ne dobije karamel ili svetlosmeđu boju. Mešajte drvenom varjačom kako ne bi zagorelo.

Kada ispržite brašno, polako dodajte šerbet (ukuvajte vodu, šećer i kašiku meda). Mešajte. Nemojte dodati celi šerbet odjednom. Kada alva upije tečnost tako da se odvaja od varjače, alva je gotova i možete je servirati.

Obično se servira tako što se smesa vadi kašikom i ređa u krug, ali vi možete koristiti i kašiku za vađenje sladoleda i tako dobiti lepe kugle. Alvu možete dekorisati kristalnim šećerom ili mlevenim orasima.

(Espreso/Vijesti.me)