Kiseli kupus, Foto: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus

saveznik u zdravlju

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH MORATE POPITI ČAŠU RASOLA: Dobar je za organizam

Mi ćemo vas još jednom podsetiti zbog čega bi trebalo da je uvrstite na svoj jelovnik

Objavljeno: 17.01.2023. 16:23h > 10:16h

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još bolji.

Prilikom kiseljenja kupus iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol, piše Zadovoljna.hr.

Mi ćemo vas još jednom podsetiti zbog čega bi trebalo da je uvrstite na svoj jelovnik.

foto: Printscreen/RTS

1. Jačanje imuniteta

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih meseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun materijama koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su deo bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

2. Regulisanje probave

Imate problema sa zatvorom i probavom? Neki ljudi tvrde da pšomaže regulisanju iste, ali ovo nije naučno dokazano.

3. Olakšano mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete.

foto: Bakina kuhinja

4. Ublažavanje mamurluka

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

5. Jačanje kostiju

Iako neki ljudi misle da zbog vitamina K2 rasol jača kosti, ne postoji nijedna studija koja to potvrđuje.

U svakom slučaju, možete probati neki od ovih 5 trikova, pa se uverite i sami u njihovu deletvornost.

(Espreso/Zadovoljna.rs)