Pita, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

paŽnja

OVAKO SE PRAVI PRIZRENKA KOJU SRBI NA JUGU TAMANE DO BESVESTI: Važi za NAJJEFTINIJU pitu na svetu, evo i ZAŠTO

Sve to pustite da se lepo ukrčka, a onda napravite kore za pitu

Objavljeno: 11.01.2023. 17:00h

Potrebno je:

1kg praziluka

800gr. krompira

Ulje, so, biber.

Testo:

600gr. brašno

1 kašičica šećer,

1,5 kašičica soli,

20gr. kvasaca,

1 jaje,

1 kašičice masti,

250-300ml. vode.

Premazati domačom svinjskom mašću, 2 žumanca, 1 kašika brašna.

Potrebna mast tokom celog rada je 300-350gr

Priprema:

Prvo napravite fil tako što ćete iseckati praziluk. Prodinstajte praziluk, pa dodajte rendan krompir i peršun i začine. Sve to pustite da se lepo ukrčka, a onda napravite kore za pitu.

U brašno dodajte kvasac, so, mast i jaja pa umešajte testo. Testo ostavite da se odmori oko 15 minuta, a potom ih podelite na jufkice. Svaku jufkicu razvijte i premažite sa mašću. Ostavite ih da nadođu oko 15 minuta. Jednu koru razvucite na pleh pa je filujte, preko nje stavite drugu koru pa fil, pa treću koru, pa fil, pa četvrtu koru. Celu pitu premažite sa žumancetom, brašnom i mašću. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni celzijusa.

(Espreso)