Svadbarski kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Uradi sama

savet

PRE STAVLJANJA MESA U SVADBARSKI KUPUS 1 STVAR MORATE DA URADITE: Samo na TAJ NAČIN će BITI SOČNO i MEKANO

Meso će se na taj način topiti u ustima i biće mekano

Objavljeno: 29.12.2022. 18:23h > 18:27h

Tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem.

Sastojci:

2 kg kiselog kupusa

1/2 kg svinjskog mesa od plećke

1/2 kg junećeg mesa od buta

foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

1/2 kg suvih, mesnatih, rebara

1/2 kg suve, mesnate, slanine

1 veća glavica crnog luka

4 veća češnja belog luka

1 puna kašika masti

1 kašika aleve paprike

biber u zrnu

foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

lovorov list

voda

Priprema

Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.

foto: Printscreen/Youtube/Uradi sama

Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka, pa dodati rebra. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.

Meso će se na taj način topiti u ustima i biće mekano.

(Espreso/Najžena)