Proizvodi od vune, Foto: Promo

žene preduzetnice

OD HOBIJA DO ZARADE: Žene u Sremskoj Mitrovici od svojih ruku PRAVE UNIKATE i stari zanat ČUVAJU OD ZABORAVA (FOTO)

Promovisanje uključivanja žena u biznis je od vitalnog značaja za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala bilo koje zemlje

Objavljeno: 22.12.2022. 09:46h

Da par vrednih ruku može da uradi mnogo, dokaz su članice Udruženja “Zlatno runo Sirmijuma” iz Sremske Mitrovice. Ove žene su pre nekoliko godina, pored svojih redovnih zanimanja, prošle obuku za stari i pomalo zaboravljeni zanat, pustovanje, odnosno valjanja vune.

FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo

Žene koje su članice Udruženja bave se izradom rukotvorina zasnovanih na kulturnom nasleđu Srema, kao i cele Srbije, sa ciljem očuvanja tradicije i kulture i to uz podršku lokalne samouprave.

Preduzetnik i predsednik Udruženja za pustovanje vune, Dajana Savićević, otkrila nam je da članice izrađuju proizvode od vune sa raznim motivima, poput podmetača, zepe, torbe, nakit, lopte, priveske, sapune, a isti su sada već postali prepoznatljivi, kako u Sremskoj Mitrovici tako i šire.

Proizvod koji se izdvaja među rukotvorinama, a koji je za članice Udruženja za poseban, je Solomonov čvor. U pitanju je jedan od prvih motiva pronađen na mozaiku u Carskoj palati Sirmijuma.

Proizvod od vunefoto: Promo

"Udruženje ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, koja otkupljuje proizvode, kao protokolarne poklone, koji su jedinstveni i prepoznatljivi. Udruženje je učestvovalo u velikom broju radionica, koje organizuje Grad Sremska Mitrovica, kao što je radionica u sklopu projekta „Leto na Savi“, zatim projekat „1000 žena “ u organizaciji Etno mreže i Vlade Republike Srbije, možemo da se pohvalimo i učešćem na najvećoj svetskoj izložbi EXPO DUBAI, gde su se našli naši proizvodi i bili veoma zapaženi", ispričala je za Espreso Dajana Savićević.

Dajana Savićevićfoto: Promo

Još jedan od načina da sačuvamo naše kulturno nasleđe je preneti i mladima znanja koja sadašnje zanatlije imaju. Osim toga, na ovaj način mladi će videti da starim zanatima mogu da se izrađuju predmeti koji imaju upotrebnu vrednost u savremenim uslovima života. Tom cilju teži i Udruženje žena “Zlatno runo Sirmijuma”, a sagovornica nam je otkrila način na koji način mladima, ali i svim sugrađanima približavaju i upoznaju sa kulturnim nasleđem i starim zanatima.

"Organizujemo radionice u školama, jer smatramo da je veoma važno da decu upoznamo sa starim zanatima, i očuvanju jednog od najstarijih zanata. Ovog meseca smo imali završnu izložbu u jednoj osnovnoj školi, gde smo kroz radnionice koje su trajale 4 meseca, decu upoznavali sa pustovanjem, načinom rada, korišćenjem vune.. Deca su vrlo predano učestvovala u radionicama, gde su pravila novogodišnje ukrase od pustovane vune. Projekat „Pustovanje – očuvanje zanata u školama“, posvećen je očuvanju najstarijeg zanata, pustovanja, kao značajnog obeležja, očuvanja tradicije i kulture kao i kulturnog nasleđa, kroz radionice pustovanja i izrade proizvoda od vune", objasnila je Dajana.

FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo

Proizvodi Udruženja, su izloženi u novootvorenom objektu u Sremskoj Mitrovici a to je TURISTIČКI INFO-CENTAR, gde se mogu videti ali i kupiti proizvodi Udruženja.

Promovisanje uključivanja žena u biznis je od vitalnog značaja za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala bilo koje zemlje.

Žene iz Udruženja dokaz su da se iz hobija može doći potencijalnog izvora zarade.

FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo

"Osnažila bih i podržala sve žene koje se bave starim zanatima, da rade ono što vole, da se trude i da videće da se upornost i trud isplate, pogotovo ako se radi sa uživanjem i ako se neguje nešto lepon ali i korisno", poručila je za kraj Dajana Savićević.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso / Promo)