Hrana, Foto: Zorana Jevtić

OPREZ

EVO KOLIKO NAJDUŽE HRANA SME DA SE JEDE POSLE SLAVE: Postoji opasnost od ozbiljnog TROVANJA

Svaka namirnica ima svoj rok trajanja, pa čak i kad stoji u zamrzivaču. Da biste izbegli opasnosti prilikom ishrane, treba da "poznajete" hranu koju jedete i da, pored načina pripreme, znate i koji je pravi način da je čuvate

Objavljeno: 15.12.2022. 13:27h > 13:31h

Čuvanje sveže ili pripremljene hrane je veoma važno, jer nepravilnom upotrebom namirnica možete da ugrozite svoje zdravlje. Smeštanje hrane u frižider, ili zamrzivač, je povoljno za održavanje njene dugotrajnosti, ali i to ne treba da traje u nedogled.

Svaka namirnica ima svoj rok trajanja, pa čak i kad stoji u zamrzivaču.Ipak, mnogi ljudi ne vode računa o tome, pa ubace nešto u zamrzivač i gotovo da zaborave na to. Kasnije, normalno, ne mogu da se sete koliko dugo je to već zamrznuto.

Da biste izbegli ovu gršku, za početak, na sve što spremate za "čuvanje" stavite nalepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da je iskoristite dok je još uvek sigurna za jelo, piše Visualistan, a prenosi 24 sata.

foto: Tamara Trajković

Ovde se nalazi spisak namirnica i koliko dugo mogu da budu zamrznute:

Hleb, pecivo i kolači

- pečen hleb i pecivo - 2 do 3 meseca

- Nepečen hleb i pecivo - mesec dana

- keksići od testa - 6 do 8 meseci

- pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 meseca

- pečeni sveži kolači - mesec dana

- pečene voćne pite - 6 do 8 meseci

- nepečene voćne pite - 2 do 4 meseca

- čizkejk - 2 do 3 meseca

- palačinke - 3 meseca

- vafl - mesec dana

Meso

- jagnjetina i teletina - 9 meseci

- svinjetina sa kostima - 4 do 6 meseci

- svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci

- govedina sa kostima - 4 do 6 meseci

- govedina bez kosti - do 12 meseci

- celo pile ili ćurka - 12 meseci

- komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci

- mlevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca

- iznutrice - 3 do 4 meseca

- meso divljači - 3 do 4 meseca

- barena šunka - 2 meseca

- šunka koja je bila u konzervi - 1-2 meseca

- slanina - mesec dana

- kobasice - 1-2 meseca

- kuvano ili pečeno meso - 2 do 3 meseca

- viršle - 1-2 meseca

- pržena piletina - 4 meseca

- jela sa mesom živine - 4 do 6 mese

Morski plodovi i riba

- bela riba - 6 meseci

- plava riba - 2 do 3 meseca

- dimljena riba - 2 meseca

- kuvana riba - 4 do 6 meseci

- ostrige - 2 do 3 meseca

- jastog - 12 meseci

- sveži škampa - 3 do 6 meseci

- lignje i školjke - 3 do 6 meseci

- morski plodovi iz konzerve - 2 meseca

Mlečni proizvodi i jaja

- maslac - 6 do 9 meseci

- margarin - 12 meseci

- mleko - 3 do 6 meseci

- sveži sir - mesec dana

- tvrdi sir - 6 meseci

- mekani sir - 6 meseci

- sladoled - 2 meseca

- jogurt - 1-2 meseca

- živa jaja - mesec dana

Voće, povrće i orašasti plodovi

- citrusi- 3 meseca

- ostalo voće - 9 do 12 meseci

- orašasti plodovi - 3 meseca

- povrće - 8 do 12 meseci

Ostalo

- supa od mesa - 2 do 3 meseca

- gulaš od mesa - 3 do 4 meseca

- supe i čorbe bez mesa - 2 do 3 meseca

- sveže napravljen sok - 6 meseci

- musaka - 3 meseca

- kuvani pirinač - 3 meseca

- kuvana testenina - 3 meseca

- pica - 1-2 meseca

- začinsko i ostalo bilje - 12 meseci

Stručnjaci kažu da nipošto ne bi trebalo da zamrzavate: vakumiranu hranu, kuvana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselu pavlaku, salate od piletine, tunjevine, šunke, testenine ili jaja, sosove za salate u bočicama, neotvorene konzerve, nekuvanu testeninu i pirinač, pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir, rotkvice, žitarice, gazirane napitke i pivo . Takođe, napominju da je idealna temperatura zamrzavanja hrane minus 18 stepeni Celzijusa.

(Espreso/Telegraf)