Kiseli kupus, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZBOG OVE VELIKE GREŠKE VAM KUPUS RIBANAC PROPADA: Evo u čemu je STVAR

Na 10 kilograma kupusa biće vam potrebno 350 do 400 grama soli

Objavljeno: 14.12.2022. 14:11h

Kiseli kupus ribanac jednostavan je za pripremu, poznato je da ima lekovita svojstva, ali ako se ne vodi dovoljno računa može da propadne, zato je važno da glavica odstoji tri do četiri dana

Kiseli kupus je neizostavni deo naše zimske kuhinje, slave i svečanosti skoro da su nezamislive bez jela od ovog povrća. U našem narodu koristio se i kao hrana i lek, posebno u vremenima kada nije bilo u ovolikoj meri namirnica koje sadrže vitamin C. Veruje se da kiseli kupus može ojačati imuni sistem i zaštiti nas od virusa i infekcija.

Priprema ribanca

foto: Profimedia

Kako bi uvek imali spreman kiseli kupus za salate i podvarak priprema se kupus ribanac. Biće nam potrebne glavice koje ostavimo tri do četiri dana da odstoje. Odstrane se spoljni i oštećeni listovi, a glavica se iseče na četiri dela. Ukloni se srednji deo. Seckanje se obavlja nožem ili pomoću rendaljke. Kada smo ga isekli na sitne trakice, stavi se u posudu koja može da bude plastična ili staklena i onda se posoli. U novije vreme ribanac prave u najlonskim vrećama. Može da se kiseli samo kupus ili mu se dodaju druge vrste povrća i voća.

Na 10 kilograma kupusa biće vam potrebno 350 do 400 grama soli.

Priprema se tako što se u posudu stavi red izrendisanog kupusa kojeg posolimo, a zatim sve dobro sabijemo rukama ili batom, što zavisi od količine. Pustiće vodu koja treba da ga prekrije. Tada ga treba dobro pritisnuti kako bi ostao potopljen. Ako se drži na optimalnoj temperaturi od 13 do 20 stepeni Celzijusa, već posle dvadeset dana spreman je za jelo.

(Espreso)