Ilustracija, Foto: Jochen Tack / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

PILA SAM OVO UMESTO OBIČNE VODE SVAKO JUTRO: Evo šta mi se desilo

Međutim, ne morate popiti vodu, već možete da odaberete piće koje volite i želite

Objavljeno: 01.12.2022. 10:15h

Bilo da je reč o vrućoj vodi s limunom, čaju ili kafi, nutricionisti su objasnili kako koje piće utiče na organizam ako ga popijete ujutro čim se probudite.

Većina stručnjaka savetuje da ujutro popijete vodu čak i ako niste žedni jer je to vašem organizmu najpotrebnije da se rehidrira nakon noćnog sna.

“Možda niste žedni nakon što se probudite, ali pijenje vode odmah nakon buđenja je zdrava navika kako biste ostali hidrirani tokom celog dana”, rekla je nutricionistkinja Viki Šanta Ritelni.

Međutim, ne morate popiti vodu, već možete da odaberete piće koje volite i želite.

“Volim da popijem čašu kisele vode pre kafe, a upravo mi je ta jedna čaša dobra mera za količinu vode koju treba da unesem ujutro u organizam”, rekla je nutricionistkinja Barbara Ruz i savetovala da se kisela voda inače, a pogotovo ujutro pije bez dodatog natrijuma.

foto: Printscreen

Iako pristalice keto dijete ujutro piju tzv. Bulletproof kafu (s dodatkom putera ili MCT uljem), nutricionisti ipak nisu impresionirani tim trendom.

“Ako baš toliko volite da stavljate puter ili kokosovo ulje u kafu, onda samo napred. Lično nisam ljubitelj, a kao nutricionista mogu vam reći da to definitivno nije zdravo. Uz to, nijedna studija nije dokazala da je to način na koji ćete lakše izgubiti kilograme”, dodala je Ruz.

Nutricionistkinja Amanda Frankini posebno je naglasila da napici za detoksikaciju nemaju nikakvu korist za organizam.

“Ne verujte nijednom piću za koje se tvrdi da će vas detoksikovati. Naši glavni organi već su vrlo izdržljivi sistemi za detoksikaciju i telo to vrlo efikasno obavlja samo”, rekla je Frankini.

Takođe, važno je naglasiti i to da ni energetska pića, koja često budu jutarnji izbor, nisu dobra za organizam i ne donose nikakve benefite.

“Mnoga energetska pića sadrže puno kofeina pa ako popijete jedno ujutro, morate biti izuzetno oprezni u vezi s unosom kofeina tokom ostatka dana”, navela je nutricionistkinja Ejmi Gorin.

foto: Printscreen/Youtube/CHEF ISSA

I dok su sokovi s godinama stekli lošu reputaciju, Ruz je istakla da je povremeno konzumiranje jedne čaše soka od narandže sasvim u redu.

“Istina je da sok ne sadrži sva vlakna kao što je to slučaj s voćem, ali svejedno se može ponekad uključiti kao dobar izvor vitamina C”, dodala je.

Nutricionista Tobi Smitson, kojem je otkriven dijabetes u osmoj godini života, kaže da svako jutro skuva dovoljne količine čaja za čitav dan.

“Istraživanje je pokazalo zdravstvene koristi pijenja čaja, uključujući prevenciju i lečenje dijabetesa. Čini se da polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a ostale prednosti uključuju poboljšanu osetljivost na insulin, održavanje normalnog krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa II”, rekao je.

Stručnjaci takođe naglašavaju da ispijanje tople vode s limunom nema nikakve “magične” efekte, ali ukoliko se neko oseća lepo dok to konzumira, onda može bez problema da nastavi, jer to piće nikako ne škodi.

Ipak, dodali su da je umesto vode s limunom bolje popiti zeleni čaj s limunom jer ćete tako dobiti i antioksidanse.

foto: Profimedia

“Ukoliko želite nešto što pomaže kod jutarnjeg odlaska u WC, ova rutina čini čuda za mene – prvo popijem čašu vode, a zatim šoljicu kafe”, dodala je Frenkini.

Bez obzira na sve, stručnjaci su saglasni da je vaš prvi gutljaj dana važan.

“To vam određuje ceo dan. Poslednje što želite da uradite je da započnete dan slatkim, prerađenim, gaziranim pićem ili energetskim pićem koje će vaš organizam preplaviti šećerima. Ta pića mogu isporučiti brzu injekciju energije, ali to će zasigurno biti praćeno značajnim umorom kasnije tokom jutra”, rekla je nutricionistkinja Karen Ansel.

(Espreso)